ИНЦИДЕНТИ

Новият здравен министър каза какво е отровило река Марица – завишението на нормата е над 350 пъти

Новият здравен министър каза какво е отровило река Марица – завишението на нормата е над 350 пъти

 

big_99

 

 

 

 

От резултатите, взети от реката, която се влива в река Марица, има доказани високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот, надвишаващи допустимите норми. 350 пъти е завишението. Цяла нощ са работили лабораториите по отношение на изследвания на всички извори, водовземания, разположени по територията на река Марица, каза здравният министър Костадин Ангелов от Хасково за БТВ.

 

Ангелов и Димитров- Ревизоро заминаха за Хасково по разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да се запознаят на място със ситуацията, свързана със замърсяването на водата на р. Марица и предприемането на всички необходими мерки, за да се гарантира здравето на населението и осигуряването му с питейна вода.

 

 

 

Здравният министър заяви, че водата в района на Димитровград не е годна за пиене и за готвене, а може да се използва само за питейни нужди.

 

 

 

Министърът на околната среда Емил Димитров съобщи, че торовете, които са се излели в Марица са изпуснати в реката от завод за торове, който в момента е в ремонт.

 

 

 

По отношение на Златно поле, тъй като се намира извън обхвата на река Марица, очакваме от Басейнова дирекция документ, че тук няма как да има опасност за всички жители, които получават вода от извора. След като получим този документ, още днес ще пуснем захранването по водопроводната система за всички хора в осем села, ще пуснем вода и от извора за Райново, допълни проф. Ангелов.

 

 

 

 

„ОТ РЗИ Пловди ни дадоха сведения, че са взели проби от Брод, Златно поле и Райново, и няма никакви отклонения във физикохимичните показатели на водата, няма никакви отклонения от остатъците от пестициди, няма никакво наличие на тежки метали, очакваме още няколко тежки метали.

 

 

Когато дойдат резултатите, тази вода ще бъде пусната в три извора. Когато потече тази вода, ще се използва само за битови нужди, не може да се използва за готвене или пиене. След като минат органите на РЗИ, ще вземат проби. Когато докажем, че е абсолютно безопасна, тогава ще дадем разрешение да я използват за питейна нужда и готвене.

 

 

Дотогава камионите на Червения кръст ще докарат 80 000 литра вода за пиене, областният управител ще докара още 80 000 литра вода, която ще бъде дадена на хората, които нямат вода за пиене”, каза още Костадин Ангелов

loading...
ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

159586023563674

Първа СНИМКА на Юлия, намерила смъртта си край Созопол, оставя сираче 13 г. момиче

юли 28, 2020
big_590328

Неочакван обрат! Бакшиш е виновен за смъртта на Юлия, поискал й непосилна сума от Созопол до Арапя

юли 28, 2020
98a78bdeb195de8744479afff73577e0

Марица е отровена! Първи версии и подробности за масовия мор на 29 крави след водопой

юли 27, 2020
big_1109e

Масов мор! 28 крави умряха за десетина минути след водопой от река Марица до Димитровград

юли 27, 2020
gazoprovodvzriv

Огнен ад: Гръмна газопроводът България-Гърция, институциите са на крак

юли 27, 2020
0000384841-article2

Черна неделя! Морето погълна още едно дете – 8-годишно момиченце в Поморие

юли 26, 2020