ОБЩЕСТВО

Бабикян от протеста: Щом Борисов е казал, че няма да подаде оставка, значи скоро я очаквайте! ВИДЕО

Бабикян от протеста: Щом Борисов е казал, че няма да подаде оставка, значи скоро я очаквайте! ВИДЕО

 

big_1c8d

 

 

 

 

Пети пореден ден в София се провежда антиправителствен протест.

Недоволните граждани се събират още от ранния следобед в т.нар. “триъгълник на властта”, предаде репортер на БГНЕС.

 

 

Преди началото на днешния протест Арман Бабикян обяви, че т.нар. „Отровно трио“ работи и по организирането на национална стачка. “Бойко Борисов обикновено лъже. Щом е казал, че няма да подаде оставка, значи скоро я очаквайте“, посочи Бабикян.

 

 

 

 

 

 

 

Първото ни искане ехти от началото на протестите, това е оставката на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Второто ни искане е свикване на Велико народно събрание, за да може да се промени конституцията, най-малкото в частта, която засяга съдебната власт и мястото на прокуратурата.

 

 

 

Искаме прокуратурата да се намира при изпълнителната власт, където ѝ е мястото. В противен случай, ако трябва да бъдем иронични, трябва да вкараме и адвокатурата в съдебната власт. Няма как само едната страна в процеса да е вътре заедно със съда“, заяви той и подчерта, че според него главният прокурор трябва да е част от кабинета, като той може да бъде и министър на правосъдието, но задължително всеки петък трябва да присъства на парламентарния контрол и да се отчита.

 

 

 

 

Следващото ни искане е въвеждане на електронно –дистанционно гласуване, за да могат да се влеят повече от 1 млн. български гласа в страната и урните. Всеки вот има слабости, но този е бърз и ефективен, и ще влее гласове, които ще объркат сметките на традиционните абонати за Народно събрание“, добави още Бабикян.

 

 

 

Той поясни, че хората искат промяна на правилата, а не да легнем в краката на някой, който ни харесва и коментира, че не е привърженик на идеята България да стане президентска република, тъй като в момента, народът бяга от еднолично управление, макар да е парламентарна република.

Проф. Велислав Минеков, който заедно с адвокат Николай Хаджигенов е част от „отровното трио“ каза, че вече чашата е преляла и хора от цялата страна са се свързали с тях и са заявили, че са готови за масово гражданско неподчинение.

 

 

 

 

Ако това нещо се задържи още ден със сигурност това ще се случи. Когато не разбират с добро и това е решение. „Капка по капка – вир“, както казваше баба ми. Вирът се получи, отприщи се и видяхте вчера над 40 000 души – лумпени, тулупи, тунеядци и други подобни. Това е страшна вълна, как да се спре. Няма спиране и мисля, че е крайно време да си отиват с мир, друго решение няма“, заяви той.

 

 

 

 

Попитан какво следва след ерата „Борисов“, Минеков каза: „Ново начало. Това е напълно възможно, но този път ще търсим морални, почтени, интелигентни. Не прост, който да притежава други прости под мишниците си. Ще търсим нормални хора. Ако се появят ненормални, отново сме тук“, закани се професорът.

 

 

 

 

Той се възхити от протестиращите и обясни, че това са истинските и достойни българи – с мнение и с позиция.

 

 

 

 

Това са конспирации и те са напълно очаквани”, каза проф. Минеков по повод тиражираните слухове, че протестът се финансира от бизнесмена Васил Божков, който продължава да бъде в Дубай, от БСП или от Мая Манолова. “Включително и това, че на единия ъгъл стои Божков и плаща в арабски дирхами, на другия е Цветан Василев, той плаща в динари. Сорос ни изпраща британски лири. Америка за България – направо в долари. Тук сме се напълнили с пари. Толкова богат не съм бил в живота си“, каза с насмешка Минеков.

 

 

 

 

Той подчерта, че народното недоволство има мярка и, че българите са търпеливи, но когато избухнат нещата стават драстични.

 

 

 

 

 

По думите му президентът Румен Радев не е събирателният образ на недоволството, а акцията на прокуратурата, която нахлу в президентската институция миналия четвъртък. „Хората се събраха, защото беше погазена конституцията, беше погазен българският флаг, беше откраднат полуостров от морето. Нали видяхте онези страшни записи, онези страшни чекмеджета, за които се говори. Това беше огънят, който подпали ситуацията“, анализира Минеков ситуацията и добави, че нахлуването на въоръжени е опит за държавен преврат.

 

БГНЕС

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

431752214_1249414812891465_8004516637140333696_n_ 738x 1080

Ехо, Би Ти Ви-то, как се пише „България“?

март 15, 2024
big_IMG_6320

Георги Иванов-Гонзо е новият президент на БФС с победа на първи тур

март 15, 2024
1010x570

Опашка от вярващи на поклонението пред патриарх Неофит в „Св. Александър Невски“

март 15, 2024
2a7479d543144c81d344ceb5c342f57d

Валентин Вацев: Животът на сглобката приключва след изборите в САЩ. Ето защо тя е нужна на Посолството

март 14, 2024
960x540

Сглобката в НС прие американска технология за АЕЦ „Козлодуй“

март 14, 2024
big_candle-2038736_1280632

Отиде си велика българска звезда, съобщи Драго Чая

март 14, 2024