Политика

Борисов събира лагерите на Мутафчийски и Мангъров на публично шоу пред всички за коронавируса

Борисов събира лагерите на Мутафчийски и Мангъров на публично шоу пред всички за коронавируса

 

mutaf-mangyr

 

 

Настоях категорично да се въведе единен медицински протокол, за да няма научни спорове между медици дали има коронавирус и как да се лекува, как всяка членка на Евросъюза да реагира. Това обяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където трети ден продължават преговорите между лидерите на страните от ЕС за споразумение за фонда за икономическо възстановяване и за бюджета на ЕС до 2027 година.

 

 

 

Тук камерите ни следят, ако маската ти е сложена под носа, те предупреждават, допълни Борисов, който вчера получи такава забележка от германския канцлер Ангела Меркел.

 

 

 

 

Според българския премиер у нас битува масово мнението, че зараза няма и това създава огромни проблеми. В същото време в другите държави отношението е съвсем друго. Той даде пример с Франция, където връщат маските, както и затягане на мерките в Испания и Австрия.

 

 

 

„Само ние мислим, че пандемия няма, че вирус няма. Това се нагнетява умишлено в обществото. Вижте как се провежда срещата в ЕС. Станахме втори в Европа, сега сме след Швеция по брой на заразени. Сега се вижда имало ли е смисъл от маски и дистанция. Преди случаите бяха 5-6-8, сега са 200-300-200-300. Това са цифрите, цялото общество бе облъчено, че аз и Мутафчийски сме лоши и тормозим хората, виждате какво се получава”, каза премиерът Бойко Борисов.

 

 

Затова той отново се върна към огласената по-рано идея за обществен дебат между най-авторитетните медицински светила у нас по отношение на епидемията от коронавирус.

 

 

 

„Нека мине утрешния ден. Искам кръгла маса на медиците пред медиите. Всички са доценти и професори, да излязат и обяснят на обществото каква е ситуацията и докъде ще стигнем. Медицинските светила да излязат и да кажат по единия или по други модел е по-правилно. Сега ни слагат в червените зони”, каза Борисов.

 

 

 

От призива му следва, че един срещу друг трябва да застанат ген. Венцислав Мутафчийски и колегите му от Националния оперативен щеб, срещу доц. Атанас Мангъров и проф. Коста Костов, които бяха част от разпуснатия вече Медицински експертен съвет.

 

 

 

 

От началото на епидемията двата лагера са на коренно противиположни позиции за борбата с коронавируса. От НОЩ  застъпват по-строгите мерки и ограничения, докато съмишлениците на доц. Мангъров смятат, че COVID-19 не се различава съществено от другите вируси и населението постепенно трябва да преболедува и изгради имунитет срещу него.

 

 

 

По-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че не вижда смисъл от подобен дебат, защото ще се стигне до караница и словесни обиди, а не до сблъсък на аргументи.

 

Марица, Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024