Политика

Гешев е отпразнувал юбилея на депутата-олигарх Пеевски в хотел „Ястребец“?!

Гешев е отпразнувал юбилея на депутата-олигарх Пеевски в хотел „Ястребец“?!

 

glavniat-prokuror-geshev-e-otpraznuval-ubilea-na-deputata-oligarh-peevski-v-hotel-astrebec-1

 

На 27 юли 2020 година депутатът-олигарх на ДПС Делян Пеевски навърши 40 години. Събитието се е провело в луксозния хотел „Ястребец“ (в зимния курорт Боровец), собственост на приближения до рожденика бизнесмен Ангел Палийски. Голямата чест и признание да отпразнува юбилея на „най-големия дарител и филантроп“ в България, медиен магнат, олигарх и политик е имал и главният прокурор на републиката Иван Гешев, който е бил гост на пиршеството. Това научи LIBERTA.BG от свои оперативни източници. 

 

В този ден в София протичат поредните протести за оставките на премиера Бойко Борисов от ГЕРБ и неговото трето правителство, и на главния прокурор Иван Гешев. Улиците на европейската столица са заляти с плакати-честитки за Делян Пеевски, като най-масовата демонстрация е пред държавната Българска банка за развитие (ББР), която е най-големият спомоществовател за бизнесите на депутата от ДПС Пеевски и свързани с него фирми.

 

Луксозният хотел „Ястребец“, който е с една от най-високите оценки в Booking.com и с едни от най-високите цени в Боровец, е официално собственост на Ангел Палийски.

 

Ангел Палийски
Кой е Ангел Палийски?

Дълги години Ангел Палийски е известен предимно от спортните новини като директор на „Ботев“ – Пловдив, пише „Капитал“. Това е така до есента на 2018 година, когато купува ваканционния комплекс от затворен тип „Слънчев ден„, който се намира на територията на морския курорт „Св. св. Константин и Елена“. Цялата операция по сделката става с подкрепата на държавната ББР, която вече има експозиция към морския курорт от порядъка на 80-100 млн. лв. През дружеството, с което се купува бившият почивен дом на ЦК на БКП – „Амадеус – Ей Си Джи“, Палийски и неговите двама съдружници са управлявали ресторанти, включително в Слънчев бряг. Месеци преди сделката за Слънчев ден, дружеството купувач печели концесията на плажа на курорта, сочат от „Капитал.

Малко след сделката за морския курорт Палийски прави втора и индиректно придобива имотен проект в столичния квартал „Изток“, оценяван на поне 8 млн. лв. Операцията затвърди донякъде неформалните твърдения, че възходът на Палийски става с помощта на брокерството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Проектът в „Изток“ също е финансиран от ББР, а строителната компания продавач – „Ултрастрой“, често е била подизпълнител на свързвани с Пеевски строителни дружества, например при ремонта на Централна гара. Компанията е работила и по ремонт на цехове на компанията за цигарени филтри „Юрий Гагарин“, също свързвана с Пеевски.

 

От морето към планината

През пролетта на 2019 година „АнгелЛът на Пеевски“ става горд собственик и на луксозния хотел „Ястребец“ в зимния български курорт „Боровец“. Това се случва само месеци, след като той влиза във владение на морския курорт „Слънчев ден“ с подкрепата на държавната Българска банка за развитие. Дългогодишният шеф на футболния клуб „Ботев“ – Пловдив Ангел Палийски беше посочен от варненски политици като човека, през когото Делян Пеевски ще придобие от Георги Гергов морския курорт. Операцията по изкупуването на „златната“ дупка във Варна с пари от бюджета съвпадна с излизането на политика от БСП от „Слънчев ден“ и влизането на новия „сериен“ хотелиер. И така, с държавна подкрепа и в сянката на Пеевски, пловдивските бизнесмени Гергов и Палисйки си прехвърлят имущества. Според  Търговския регистър  Георги Гергов е продал на фирма „Амадеус – Ей Си Джи“ своите 100% в „Съни тур„, което е мажоритарен акционер в курортното дружество. Това е станало на 12 октомври 2018 г., дни след като общинският съвет на Варна реши и правителството осигури средства да се изкупи прославутата „Дупка“ за баснословните 43 млн. лв. от Гергов. Дупката е 3 дка имот в центъра на града, където заради археологически находки не може да се строи, пише „Трафик нюз“.

 

Цената на сделката за „Ястребец“ не е видима, тъй като се купува дружество, а не имот. Хотелът е в актива на компанията „Хастингс“, която до 22 март е била собственост на „Милтех“ – на Георги Крумов, познат като управляващ фонда Equest, а в момента притежаващ „Електрон прогрес“ и дял в компанията за бързи заеми „Кеш кредит“, изясняват от „Капитал“.
Покупката става през „Палас хотел“ с краен собственик Ангел Палийски, показва Търговският регистър. Дружеството е базирано в наскоро закупения хотел „Палас“, част от Слънчев ден, и е регистрирано буквално преди покупката, в началото на март. Засега от вписванията не се вижда да е ползван кредит от банка, така че произходът на средствата за покупката е неясен. Палийски каза пред „Капитал“, че не счита за редно да коментира бизнеса си пред медиите.

Иван Гешев като „инструмент в ръцете на Господ“ – от битовата престъпност по селата, до хотел „Ястребец“ на рожден ден на своя бог

Любопитно е дали главният прокурор Иван Гешев ще отрече, или ще потвърди присъствието си на 40-ия рожден ден на депутата-олигарх Делян Пеевски и до колко то кореспондира с „увертюрите“ му по села и паланки, където се снима с изнасилена баба, за да прокламира „борбата с битовата престъпност“.

Всъщност, няма лошо магистрати да ходят на рождените дни на политици, но ако е известно, че те са приятели от ученически, студентски или казармени години, а не в качеството на заемания от тях висок държавен пост, особено когато единият като прокурор (Гешев) е наблюдаващ по делото КТБ, а другият е ДП в папките на делото, чиито инициали са невидими за държавното обвинение.

 

 

Смущаващо е, обаче, когато вместо да разследва как и защо с държавна помощ се придобиват курортни селища, хотели и „дупки“, главният обвинител на една държава вдига наздравици с тези, които трябва да са обект на неговата работа.

 

 
И не на последно място – не без основание вече 23-и ден българските граждани искат оставките на главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов, като демонстрациите са със световно медийно покритие и са подкрепени от президента на Република България Румен Радев, Европейската комисия, Посолството на САЩ в България и други чуждестранни мисии в София.

 

 

 

Либерта

 

liberta.bg

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024