ОБЩЕСТВО

Ден 13 на протестите – Хиляди скандират: Вотът на недоверие сме ние. Мутри вън! НА ЖИВО-СНИМКИ–ВИДЕО

Ден 13 на протестите – Хиляди скандират: Вотът на недоверие сме ние. Мутри вън! НА ЖИВО-СНИМКИ–ВИДЕО

 

phpnpmmni_559x_

 

 

 

За тринадесета поредна вечер демонстранти се събират в центъра на София, за да поискат оставките на премиера Борисов, правителството и главния прокурор Гешев.

 

 

 

 

Хиляди са изпълнили площада пред Триъгълника на властта, веят се български знамена. Множеството е заело пространството до ул. Мария Луиза“, бившия мавзолей и пространството пред президентството.

 

 

 

Проф. Велислав Минеков призовава за гражданско неподчинение. Протестиращите викат „Оставка“.

Следим протеста на живо, очаквайте информация, снимки и видео на живо.

 

 

 

Хронология на протеста:

21:15 ч. – Арман Бабикян от Отровното трио обяви: „Приемат ни за природно явление, което ще мине и ще замине. Не сме за малко и винаги ще бъдем тук. Тази страна е на 1300 г. и много боклук е текъл по реките й и се е оттекъл. А ние още сме тук. Един вицепремиер каза, че нямало с кого да говори, защото нямало лидери. Г-н (Томислав) Дончев, заповядайте тук, ще ви изслушаме. Нямали сме искания. Ето едното искане е оставка. Второто искане е честни избори. Защото освен парите ни, крадете и гласовете ни, за да се преизбирате сами. Третото искане е промяна в конституцията, за да сложим Каскета там, където му е мястото.

 

 

 

 

Питат ни какво ще правите по-нататък. Ще измислим какво да правим, но няма да ви оставим. Поздравявам всички от Сливен, които заляха и този град. Благодаря на всички хора, които са по улиците на България, на Европа и на Америка. Един от политолозите, които не са на хранилка при тях и ги мрази безплатно, ми каза: Този протест е за ценности. Абе Борисов, нали беше в МВР някога. Уби ги от умора тези момчета. Няма кой един фиш да напише за 5 лв. От съжаление към тях, подай си оставката! Държавата щяла да се счупи без парламент. Той 3 месеца беше във ваканция заради ковид. Счупи ли се държавата?“

 

 

 

 

Последва химнът на България.

21:08 ч. – Адвокат Николай Хаджигенов обяви, че вчера пред парламента са били 300 души. А протестиращите са преброили 70 буса с полиция. „По наша информация с протеста са ангажирани 15 000 полицаи от цялата страна. Кой се бори с престъпността в това време. Как кой? Гешев. Води 5 мисирки и отива да се снима с някоя ограбена баба. Но не разкрива престъпника, само се снима с бабата“, каза той.
Човек от протеста обяви: Олигарсите включително тези от Дубай и Сърбия не са едни от нас. Те са част от хунтата.

 

 

 

 

20:59 ч. – Хората вече са много. По преценка на репортера на OFFNews вероятно са 5000 души. Цялото пространство пред бившия мавзолей е изпълнено с протестиращи, макар и рехаво. На другата страна хората са почти до ул. „Мария Луиза“. Хора има и зад фонтана пред президентството.

 

 

 

20:48 ч. – Велислав Минеков от Отровното трио обяви поход срещу престъпността. Той допълни: „Ще посегнат на нас, както и се случи. Няма да се отчайвате. Трябва да поправим счупената държава. Готвят ви залъгване. Не се лъжете. Готвят нещо ново, което да го представят като хубаво. Време е за гражданско неподчинение. Да танцуваме по улиците и кръстовищата. Ако само посмеят да посегнат на един от вас, ние ще потърсим свободата му и ще го върнем. Няма да простим.“

 

 

 

20:28 ч. – Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“ призова за незабавна реформа в правосъдието, ликвидиране на специализираните съдилища и отпадане на политическата квота във Висшия съдебен съвет. Според него генералният директор на БНТ Емил Кошлуков също трябва да подаде оставка. „Ние искаме промяна на системата“, подчерта той.

 

 

 

20:01 ч. – Демонстрантите се увеличават. Цялото пространство до Художествената галерия е запълнено с протестиращи.

19: 56 ч. – Под прозорците на МС множеството скандира „Оставка“

19: 45 ч. – Протестиращите, вече над 2000, се преместиха пред сградата на бившия Партиен дом. Движението по бул. „Дондуков“ е спряно.

 

 

 

19:30 ч. – Демонстрантите вече са над 1000 души.

19:15 ч. – Протестът тази вечер все още се събира пред Министерския съвет. Движението по бул. „Цар Освободител“ е спряно. От уредбите звучат песни на Ицо Хазарта и подбрани реплики на Бойко Борисов. Звучи и римейк на „Another Brick In The Wall“ на Pink Floyd със следния текст:

„Време ти е да си ходиш
Ти си прост, а ние не сме
Ще ти идваме на гости
Хей, Бойко, оставка и затвор“

Снимки: Стефан Йончев / OFFNews

 

Оф нюз, фрог нюз, Би ти ви

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024