СВЯТ

Доклад на „Оксфам“: Вирусът „Глад“ заплашва да убие повече хора, отколкото COVID-19

Доклад на „Оксфам“: Вирусът „Глад“ заплашва да убие повече хора, отколкото COVID-19

big_31_4e88

 

 

 

12 хиляди души на ден, до края на годината, са потенциални жертви на глада – резултат от COVID-кризата. Това е повече от онези, които заразата би убила пряко.

 

 

Данните са на международната благотворителна организация „Оксфам“, цитирани от БНТ. Неин доклад предупреждава, че ако няма адекватно финансиране – в световен мащаб 121 милиона души ще се изправят на ръба на физическото оцеляване заради липсата на храна.

 

 

 

COVID-19 е последното препятствие, с което трябва да се борят милиони хора по света, вече засегнати от военни конфликти, климатични промени, неравенство, от неработеща хранителна система, довела до бедност милиони производители на храни и заетите хранително-вкусовата промишленост. Това се казва в доклад на Оксфам, наречен „Вирусът „Глад“.

 

 

 

Борбата с коронавирусната инфекция задълбочава сериозно проблема с изхранването, и то в определени места. До края на годината, застрашените от това да нямат храна на масата си са над 120 милиона души по света. И това ще бъде пряк резултат от социалния и икономически срив, причинен от пандемията. Освен за епицентър на пандемията, вече ще заговорим и за епицентър на глада – най-вече държави със среден доход и сравнително слаби здравни системи – като Индия, Бразилия, или раздирани от военен конфликт – Йемен.

 

 

 

 

Мухсин Сидикьой – дирекотр направление „Йемен“:В момента около 20 милиона души в Йемен са гладни, 7,4 милиона са деца под пет години. Близо 10 милиона души, което е една трета от цялото население, е на крачка от глада.

 

 

 

 

В същото време, посочва докладът на „Оксфам“, осем от най-големите компании за производство на храни и напитки от началото на годината са изплатили дивиденти на стойност повече от 18 милиарда долара. Това е 10 пъти повече отколкото ООН поиска в стратегията си за справяне с COVID-19 и за борбата с глада. Освен овладяване на епидемията, правителствата по света трябва да обединят усилията си за изграждане на по-честна, здрава и устойчива хранителна система, препоръчва докладът.

 

БНТ

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024