Европа

Европарламентът попари надеждите ни за 29 млрд. евро, сделката е блокирана

Европарламентът попари надеждите ни за 29 млрд. евро, сделката е блокирана

 

 

 

4dd67eeee2e52a50f7b8d02b6fd1a63c

 

 

 

Европарламентът попари надеждите и на България, и на останалите страни, за честно разпределение на финансовата рамка на Стария континент до 2027 г., от която нашата държава бе договорено да получи 29 млрд. евро.

 

 

 

 

Депутатите в Брюксел блокираха сделката, до която стигнаха евролидерите късно вечерта в неделя след инфарктно 4-дневно заседание, защото поискаха тя да се поправи и да се обвърже с конкретни реформи (каквото бе искането и на Нидерландия чрез премиера й Марк Рюте – б.р.).

 

 

 

Нашите представители в ЕП също са се ядосали заради решенията от миналата седмица, като най-остро са реагирали националистите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, сравнили разпределянето на парите с финансов комунизъм. 

 

 

 

 

ЕП „не приема политическото споразумение относно рамката за периода 2021—2027 г. в настоящия му вид; изразява готовност да започне незабавно конструктивни преговори със Съвета за подобряване на предложението“, се казва в документа.

 

 

 

Евродепутатите поискаха да се има „предвид, че дългосрочните приоритети на ЕС, определени в МФР, не трябва да бъдат пожертвани в името на възстановяването и че Парламентът следва да участва пълноценно в прилагането на инструмента за възстановяване, както в операциите по получаване, така и по отпускането на заеми“.

 

 

 

 

Много от депутатите изразиха съгласие, че „предложените съкращения в програмите в областта на здравеопазването и научните изследвания са опасни в контекста на световна пандемия“. Според тях „предложените съкращения в областта на образованието, цифровата трансформация и иновациите застрашават бъдещето на следващото поколение европейци.

 

 

 

 

 

Освен това са недоволни от „предложените съкращения на програмите в подкрепа на прехода на зависими от въглерода региони, (които са) в противоречие с програмата на ЕС, свързана със Зеления пакт“. Не се приемат и предложените съкращения в областта на убежището, миграцията и управлението на границите, които застрашават позицията на ЕС в един все по-нестабилен и несигурен свят, пише още в декларацията.

 

 

 

 

А един от представителите на ГЕРБ там Андрей Новаков е декларирал готовност именно ЕП да коригира неточностите и несправедливостите в рамката.

 

 

Лупа БГ

lupa.bg

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024