Европа

Европарламентът попари надеждите ни за 29 млрд. евро, сделката е блокирана

Европарламентът попари надеждите ни за 29 млрд. евро, сделката е блокирана

 

 

 

4dd67eeee2e52a50f7b8d02b6fd1a63c

 

 

 

Европарламентът попари надеждите и на България, и на останалите страни, за честно разпределение на финансовата рамка на Стария континент до 2027 г., от която нашата държава бе договорено да получи 29 млрд. евро.

 

 

 

 

Депутатите в Брюксел блокираха сделката, до която стигнаха евролидерите късно вечерта в неделя след инфарктно 4-дневно заседание, защото поискаха тя да се поправи и да се обвърже с конкретни реформи (каквото бе искането и на Нидерландия чрез премиера й Марк Рюте – б.р.).

 

 

 

Нашите представители в ЕП също са се ядосали заради решенията от миналата седмица, като най-остро са реагирали националистите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, сравнили разпределянето на парите с финансов комунизъм. 

 

 

 

 

ЕП „не приема политическото споразумение относно рамката за периода 2021—2027 г. в настоящия му вид; изразява готовност да започне незабавно конструктивни преговори със Съвета за подобряване на предложението“, се казва в документа.

 

 

 

Евродепутатите поискаха да се има „предвид, че дългосрочните приоритети на ЕС, определени в МФР, не трябва да бъдат пожертвани в името на възстановяването и че Парламентът следва да участва пълноценно в прилагането на инструмента за възстановяване, както в операциите по получаване, така и по отпускането на заеми“.

 

 

 

 

Много от депутатите изразиха съгласие, че „предложените съкращения в програмите в областта на здравеопазването и научните изследвания са опасни в контекста на световна пандемия“. Според тях „предложените съкращения в областта на образованието, цифровата трансформация и иновациите застрашават бъдещето на следващото поколение европейци.

 

 

 

 

 

Освен това са недоволни от „предложените съкращения на програмите в подкрепа на прехода на зависими от въглерода региони, (които са) в противоречие с програмата на ЕС, свързана със Зеления пакт“. Не се приемат и предложените съкращения в областта на убежището, миграцията и управлението на границите, които застрашават позицията на ЕС в един все по-нестабилен и несигурен свят, пише още в декларацията.

 

 

 

 

А един от представителите на ГЕРБ там Андрей Новаков е декларирал готовност именно ЕП да коригира неточностите и несправедливостите в рамката.

 

 

Лупа БГ

lupa.bg

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024