Европа

Елена Йончева зове ЕП да изслуша Румен Радев

Елена Йончева зове ЕП да изслуша Румен Радев

 

big_31_6472

 

 

 

Българският евродепутат Елена Йончева заяви пред Европарламента, че демокрацията в България е в пълен разпад. Тя призовава членовете на Европарламента да поканят и да чуят президента Румен Радев. „Европейският парламент не може да стои безучастен“, каза Йончева, предадоха от ЕП.

Йончева, която е бивш военен репортер и настоящ евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира новата Антикорупционната комисия в ЕП за събитията в България.

Повод за думите на Йончева е вчерашната спецакция на прокуратурата в президентската администрация, при която бяха арестувани четирима за секретни документи в касата на президентството. Сред тях са съветникът на президента Румен Радев – Илия Милушев и М.К. -бивш служител на ДАНС. Не е ясно дали някой ще понесе отговорност заради разкриването на инициали и имена на арестуваните по време на разследването.

Акцията на прокуратурата идва след вчерашното извънредно изявление на държавния главав което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Днес от ГЕРБ призоваха да бъде уволнен председателят на НСО.

„Налице е зловещо погазване на върховенството на закона и настоявам за конкретни мерки„, каза Йончева пред колегите си.

„Време е гласът на Европейския парламент да бъде чут и Европейската комисия да се намеси в случващото се в България през последните месеци“, коментира евродепутатът от левицата.

Събитията в България подкопават самите основи на демокрацията. „Демокрацията в страната е в процес на разпад. Ако позволим това да се случи в една страна, в България, скоро и останалите европейски страни ще бъдат пометени от сходни процеси. В България всеки, който си позволи да надигне глас срещу корупцията, срещу безобразията на властта, срещу погазването на медийната свобода, е преследван“, каза Йончева.

Тя изреди и конкретни начини, по които става това – журналисти се уволняват, опозиционни политици са подложени на медийна екзекуцияПрокуратурата е използвана като бухалка срещу всеки един силен критик на корупционната система.

Според Йончева властта в България не убива своите опоненти, защото разполага с всички необходими инструменти, за да ги смаже.

Йончева внесе и писмен въпрос с висока приоритетност, съгласно правилата на Европейския парламент. Питането й е за състоянието на демокрацията в България и нивото на корупция в страната. Питането е отправено до Европейската комисия и е подкрепено от водещи депутати от Германия, Франция, Португалия и Полша.

По искане на Йончева се очаква и дискусия по темата в рамките на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент.

 

Нюз БГ

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024