Здраве

Кардиологът проф. Младен Григоров: Вече смятам К-19 за биологично оръжие, ето фактите

Кардиологът проф. Младен Григоров: Вече смятам К-19 за биологично оръжие, ето фактите

 

13-01-младен_-_интервю_7308900250718740151_original

 

 

 

 

Пет месеца след началото на пандемията от коронавирус вече се говори за втора вълна. Реално ли е това, познаваме ли повече този К-19, накъде вървят изследванията, ще има ли скоро ваксина – все въпроси, които вълнуват хората по целия свят. Защо е толкова голяма бъркотията и има ли шанс да получим имунитет, на това дава отговор пред „Труд“ доайена на кардиолозите у нас проф. Младен Григоров.

Проф. Младен Григоров е роден на 12 май 1937 г., трето поколение лекар. До 1997 г. е военен лекар. Директор на болница “Лозенец” във времето, когато се извършва трансформацията є от Правителствена болница. Там създава и кардиологичния център. След това е зам.-директор на ВМА, ръководи отделението по кардиология. Носител е на голямата награда на БЛС за цялостен принос в медицината.

– Световната здравна организация, както и много специалисти у нас и по света предупреждават, че се приближаваме към втора вълна на коронавируса. Как се правят такива изводи, професор Григоров?
– Вероятно много от нещата, които ще кажа, могат да не се случат или да не са верни – все пак ще си купя индулгенция предварително като кажа, че нито съм епидемиолог, нито съм вирусолог, нито дори инфекционист. Най-важното е, че бъркотията в целия свят в медицината по отношение на този вирус е пълна. Да започнем от първото – какъв е този вирус: дали е получен по естествен път или си е чисто биологично оръжие.

– Според вас какво е?
– Няма какво да се лъжем – за мен това си е чисто биологично оръжие, макар в началото да не вярвах въобще на тази теория. Но да наредим фактите. Въпросните прилепи от не знам си кой пазар – в Ухан или в Индонезия, се ядат от хиляда години, но такова чудо не е имало досега. Икономическите последици са много по-тежки – засега все още, отколкото тези в здравеопазването. Изключвам няколко страни, в които смъртността е доста висока.

Следващото е, че все още нищо не е ясно по патофизиологията, която е основата на медицината. Ясно е само, че се засягат белите дробове и обикновено смъртните случаи идват оттам. В началото ставаше дума за алвеоло-капилярен блок при така наречените интерстициални пневмонии. После това се прехвърли на масивни двустранни пневмонии, после стана дума, че капилярите, които вървят около алвеолите се задръстват с тромби и т. н.

Появиха се заболели дори със сърдечни усложнения, макар и редки. Обърка се симптоматиката – в началото беше температура, пневмония и катарални явления, т. е. кашлица и другите при обикновения грип. След това се появи гръдна болка… Ето как бъркотията е пълна. Същото се отнася до голяма степен и за лечението. Не по-малка е бъркотията по отношение на предвиждания така наречен стаден имунитет. Оказа се, че след три месеца може да те повтори. Тогава за какъв стаден имунитет говорим? И нищо доказано за сега няма.

– Значи от от всичките тези бъркотии вие правите извод, че това е биологично оръжие, така ли?
– Биологичните оръжия осъществяват и чрез тях се водят така наречените безкръвни войни, които са изключително удобни при икономически войни. В момента икономическата война между Китай и САЩ е наяве пред целия свят. Това не ви ли говори нещо? Но не искам да говоря, че после могат да ми искат обяснение от някое посолство.

Един наш професор специалист в тази насока каза, че още през 80-те години в Китай е изпуснат вирус. Дали нарочно – дали случайно, но не се знае как и къде се е въртял. Не съм любител на конспиративните теории, но пак повтарям: не мога да вярвам, че яденето на някакви прилепи са причината за това чудо, което ни сполетя.

Заради тежките икономически последици, до които доведе и направо цапардоса най-развитите държави – най-много САЩ, Бразилия, Индия и Русия, които са част от БРИКС. Плюс ЕС – Италия и Испания, заедно с Англия.

– За съжаление, ваши авторитетни колеги предвидиха, че през лятото категорично вирусът щял да изчезне, обаче реалността е друга…
– За съжаление, да. К-19 не само не изчезва, а се и увеличава, както виждаме. Единственото, което все още ме успокоява, е, че пациентите в интензивните отделения, тоест тежко болните с дихателна недостатъчност, са между 25-30 на сто засега у нас. А в други страни по света, особено в САЩ, които имат най-мощната медицина в света, виждате какво става.

Същото се отнася за Бразилия, за Индия, вече и за Русия. Не на последно място, в началото се говореше, че този вирус се отнася за такива като мен – по-стари хора. Но сега става ясно, че заболелите стават все по-млади и по-млади, има и деца. Слава Богу, че при тях смъртността не е рязко увеличена.

В началото се говореше, че пациентите винаги имат и някакво придружаващо заболяване, което в съчетание с коронавируса ги отнасяло от този свят. Сега пък се оказа, че и напълно здрави хора също умират. Така че страшно много са неяснотите по отношение на причината, на разпространението, на клиниката, на лечението, ваксините и т. н.

– Напоследък непрекъснато се говори, че ще има ваксина и колко мощна ще бъде тя. Какво мислите – ще стане ли скоро тя, ще се появи ли тази чакана „противоотрова“ на вируса?
– Досега единствената абсолютно сигурна ваксина, която се е появила на този свят, е тази срещу едрата шарка и тя я е изкоренила. Останалите ваксини знаем, че са временни. Да вземем грипните – ами то една година е една, другата е друга – това е така, защото щамовете на гриповете са различни. Но този вирус има изключително гадното свойство да мутира.

– Преди дни пулмологът д-р Симидчиев каза, че още през 2008 г. мнозина българи са се срещнали с родствен на К-19 вирус, изолиран при прилепи, и това е причината не всички хора да са възприемчиви към заразата, да имаме някакъв имунитет. Възможно ли е това според вас?
– Възможно е, но всичко това са хипотези. Има и друга, още по-странна – че там, където има потомци на прабългарското население, боледуващите са по-малко – в Силистренско, Разградско, Търговищко има много малка заболеваемост. Твърди се, че това вероятно е свързано с генетични неща, донесени от нашите прадеди прабългарите.

Всичко това са хипотези, няма нищо доказано. Имаше хипотези и за БЦЖ-ваксината, че сме ваксинирани поголовно с нея преди десетилетия и това е създало някакъв по-здрав имунитет у нас. Дай Боже, да е така. Това всъщност се свързва с по-малкия ръст на смъртност. Наистина в Източна Европа вирусът все още има по-малко разпространение. Но с масовите случаи в Русия, това според мен започва да се опровергава. Вижте как нарастват случаите в Сърбия, в Северна Македония, в Румъния, у нас…

– Кога и къде е най-опасно да прихванеш вируса – тези дни вече казват, че не липсата на маска е страшно, а това, че на едно място в помещение, не навън, има много хора. И точно от това идва бързото разпространение на заразата.
– Едно от сигурните неща е, че вирусът се разпространява на 1,5-2 метра, не повече, това са т. нар. тежки капки. И наистина, когато сме един до друг, местата за заразяване са много повече. По селата разпространението е много малко, почти никакво. А по въпроса за маските нали знаете как се сменяха разпорежданията – в началото бяха задължителни, после – не, после пак станаха задължителни и т. н. Бъркотията е пълна.

– СЗО заявиха, че не може светът да остане затворен непрекъснато и препоръчаха да се обмисли дали децата трябва да останат затворени вкъщи и да не ходят на училище.
– Това се отнася не само за децата, не може непрекъснато да си затваряме икономиките. Ето, в България повече от 20 дни има протести, събират се много хора. Без да внасям политически акцент в интервюто ни, нека си протестират хората, щом искат, но животът не може да спре. Аз съм за това животът да продължава в обичайния си ритъм, разбира се, като се спазват епидемиологичните мерки.

Така или иначе ще трябва да свикнем да живеем с това, колкото и да е лошо. И в училищата, и в университетите, и на работното място, и да пътуваме… Досега единственото нещо, което е доказано, че върши работа до голяма степен, но не 100%, са тези мерки, които се препоръчват, и които горещо препоръчвам. Те са наистина полезни.

– А Витамин C – какво става с него, доктори посочиха, че не бил полезен за болните от коронавирус – той съсирвал кръвта и се образували тромби. Какво става – в началото ни проглушихте ушите на всички, че трябва да пием витамин Ц, а сега?
– Витамин C наистина увеличава сисирваемостта на кръвта. Но тромбите при въпросния вирус се образуват по съвсем друг патофизиологичен път. Нека хората си ядат плодове и зеленчуци колкото искат, да не се притесняват. Защото освен въпросният вирус има и други болести, при които смъртността е много по-висока. Този витамин обаче е изключително полезен по отношение на имунитета.

– Сега мнозина българи след неколкомесечната социална изолация тръгнаха към морето. Някои твърдят, че плажовете били опасни за разпространението на К-19. И какво излезе, че и на море ли да не ходим?
– Морето, според мен, е абсолютно безопасно във всяко едно отношение. Най-малкото поради огромната разтворимост на всичко лошо, което е в него, защото то е огромна водна площ. Това сме го учили по епидемиология като студенти и абсолютно вярно. На плажовете, като се спазват правилата, които важат и за вътре – няма страшно.

Място за паника няма, край на паникьосването. Нека хората си ходят на море и на плаж. Освен това слънцето е изключително полезно и то увеличава имунитета.

– Предупрежденията сега са да внимаваме, защото болниците ще се препълнят с болни и здравната ни система няма да издържи. Какъв е рискът за това?
– Явно е, че здравната система за да издържи, не трябва да има голям наплив от пациенти. Това се отнася за всички болести. Ние дори изпаднахме в парадокса болници да се изпразват и болни със сериозни заболяване, като инфаркт и инсулт, да си седят вкъщи, защото ги е страх от вируса. Пак повтарям – този вирус е с най-много смъртност от около 5%. А при други болести има многократно повече проценти. Това е едната страна на въпроса.

Другата е, че трябва да се следи не толкова общия брой пациенти – защото една голяма част могат да се лекуват вкъщи. Обикновеният коронавирус, който не е довел пациента до реанимация, може да се лекува от всеки лекар, не само от инфекционист. Засега числото в реанимациите се движи между 25-30-35. Което е съвсем приемливо за цялата страна, т. е. няма нищо страшно.

– Смятате ли, че е възможно около 100 000 българи да са заразени досега с вируса, каквито предположения се появиха?
– Всичко е възможно. Ето и аз имах хрема няколко дни, но не съм се изследвал, защото сега има и сенна хрема, и летни грипчета, и какво ли не. Ние не сме държава с такива възможности като Франция да изследваме поголовно всички, ето оттам обявиха, че писиар-тестовете ще бъдат безплатни.

– След 2 месеца ще дойде есента, ще започнат настинките и гриповете. Как ще разбираме тогава от симптоматиката дали имаме коронавирус?
– Ще стане много сложно, защото се наслагват един върху друг. Ще трябва значително да се увеличат тестванията, защото другият грип ще дойде, и то със сигурност. Той си е традиционен, но е не по-малко опасен. Не малка част от пневмониите при него завършва фатално.

– Съобщиха, че български учени са на път да създадат ново лекарство за коронавируса, това реалистично ли е? Ето, агенциите съобщават за напреднала фаза за ваксини в Русия, в Англия, в САЩ…
– Всеки може да създаде нещо. Едуард Дженър преди две столетия създаде ваксината за едра шарка, всъщност той съвсем случайно я е открил, не е свързано с тежки лаборатории… Но за това се иска ум.

– Чака ли ни апокалипсис есента, зимата?
– Е, чак апокалипсис, не. Да, това е много неприятно, но смъртността е все още малка. Според медицината две неща имат значение – първо е смъртността, а след това е хоспитализацията. Колкото по-голяма смъртност и колкото повече хоспитализации има – толкова по-лошо. Е, в някои страни наистина има опасност здравната система да бъде затруднена.

– Познаваме ли вече повече коронавируса, или още сме объркани?

– Ни подценихме вируса в началото, но и сега нищо не познаваме. Нито знаем откъде произхожда, нито знаем изкуствено ли е създаден или по естествен път, нито знаем точната му патофизиология – начинът, по който се стига до пораженията, нито знаем точно фиксирана клиника, дори не знаем точно с кои средства да го лекуваме.

Какво знаем тогава? Само хипотези. А хипотезата е предположение, не е доказателство. Говорят за групов имунитет – ами 2-3 до под 5 процента са заразени, за какъв групов имунитет можем да говорим, трябва да има поне 70 на сто. Появиха се случаи, при които след три месеца повтаря. Така че да си носим новите дрехи, да се успокоим, да не се паникьосваме и да се научим да живеем с вируса.

Труд

trud.bg

 

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023