Здраве

Кой ще бъде карантиниран, ако сме общували със заразен с COVID-19?

Кой ще бъде карантиниран, ако сме общували със заразен с COVID-19?

 

koi-shte-bade-karantiniran-ako-sme-288

 

 

Във времето на новия коронавирус всички живеем с повишено внимание. Така ще е докато не открият сигурен антивирусен препарат или ваксина. Отвсякъде чуваме, че трябва да свикнем да живеем с него. Въпросът е – как?

 

 

„COVID-19 е вирусна инфекция, която може да наподобява грип или обикновена настинка. Заразените рядко вдигат висока температура. Тя обикновено е между 37,5 и 38 градуса. Не е задължителна появата на болки в гърлото, кашлица, запушен нос. По отношение на самата клинична картина заболяването е велик имитатор“, казва доц. д.р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, съобщи Bulgaria ON AIR.

 

 

Съветът на медиците е, когато не се чувствате добре, да си останете вкъщи и да се обадите по телефона на личния си лекар. А той ще прецени как да постъпите. Но най-надеждният начин за доказване на Ковид-19 е PCR-тестът. Той не се поема от Здравната каса и пациентът трябва доброволно да го направи, ако има съмнения, че е заразен с коронавирус.

 

 

„Лабораториите, където се правят изследвания за новия коронавирус, са оборудвали специални манипулационни. В тях се допуска само по един пациент и се прави постоянна дезинфекция“, казва Тодор Захариев, управител на Медико-диагностична лаборатория „Бодимед“.

 

 

PCR-ът е положителен обикновено три-четири дни преди клиничните изяви и може да е негативен след петия-шестия ден от началото на заболяването, ако вирусът вече е слязъл в белите дробове. Затова много е важно как се тълкуват изследванията, а не само да се съобщават някакви резултати. Това обяснява д-р Петър Петров, началник на Инфекциозното отделение в УМБАЛ „Св. Анна“ – София.

 

 

При положителен тест лабораторията, където е регистриран, трябва да въведе данните на новозаразения в Националната информационна система. Оттам съответното РЗИ взима контактите и започва епидемиологично проучване, което се извършва основно по телефона. След това започва установяванено на контактните от първи ред. Обикновено това са хората, с които болният живее в едно жилище, казва д-р Ирина Гайтаневска, началник отдел „Епидемиология и контрол на заразните болести“ в РЗИ-София.

 

 

На работното място също може да има контактни от първи ред. Не всички колеги на новозаразения обаче трябва да бъдат карантинирани. Всичко зависи от времето, в което са били заедно, дали са работили в една стая, дали бюрата им са близко едно до друго, дали са ползвали лични предпазни средства.

 

 

 

Когато в едно предприятие имат случай на заразен или на контактен на болен от COVID-19, работодателят е добре да се свърже със Службата по трудова медицина. Следващата стъпка е да уточни кои са най-близките му колеги, за да бъдат изолирани или тествани за вируса. Също така много важно е да се осигури спокойното връщане на работа на преболедувалия. Това обяснява Жасмина Саръиванова, експерт „Защита на работодателските интереси“ в БСК.

 

 

Глас БГ

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023