Политика

МВР оправда полицейското насилие с платени агитки и „противодействие на организация от чужбина“

МВР оправда полицейското насилие с платени агитки и „противодействие на организация от чужбина“

 

big_2035

 

 

„Пирогов“ опроверга главния секретар на МВР – не двама, а петима протестиращи са закарани в болницата. Две момчета са с настанени в нерврохирургията с комоцио, пише dnevnik.bg.

 

 

С аргумента, че полицията е трябвало да противодейства на платени провокатори, главният секретар на МВР Ивайло Иванов оправда на брифинг в София използването на сила от страна на полицията срещу невъоръжени протестиращи.

 

 

 

След уговорката, че не може да го докаже, а цитира само оперативна информация, той разви тезата, че „доста от нещата на протестите“ се финансирали извън България. Сумите, които се давали, според него, били най-различни, като минимумът бил 40 лв. Организаторите били „обвиняеми, хора с много пари, които целят дестабилизация и падане на правителството“. Иванов не уточни кои обвиняеми с пари визира, както и пропусна факта, че всички обвиняеми от последната година, са със запори на имуществото си.

 

 

 

След тези намеци за Васил Божков, който доскоро беше собственик на футболния отбор „Левски“,

 

 

 

Иванов съобщи факти, които се разминават с тезата му за платени лумпени:

На бърз съд за хулиганство и неподчинение на полицията отиват осем души от общо 18 задържани, които нямат нищо общо с футболните агитки. Някои от тях имали стари полицейски регистрации.

 

 

 

 

Столичната дирекция на вътрешните работи още снощи е започнала проверка на видеоклиповете за полицейско насилие над участници във вчерашния протест и щяла също да публикува клипове в своя защита. Ако имало превишение на власт, униформените щели да носят отговорност.

 

 

 

 

Директорът на СДВР Георги Хаджиев уточни, че само двама души са закарани на преглед в „Пирогов“ след сблъсъка с полицията и там се оказало, че са в добро общо здравословно състояние. „Няма информация за починало лице, както се твърди в социалните мрежи“, подчерта Хаджиев.

 

 

 

В предаването „Евродикоф“ обаче се включи Евгени Марчев, баща на единия от закараните в спешната помощ. Ето разказа му: „Синът ми учи право в Хага. Не е нападал полицията. Извлечен е и пребит. Закарали са го в Трето районно. Разбрахме, че е много зле. С много молби пуснаха жена ми, която е хирург. Тя се върна потресена – целия в белези и кръвонасядания. Настоявахме да бъде взет с линейка. Пратиха ни в СДВР. Там казаха да, добре. Върнахме се в Трето Районно.

 

 

 

 

Никаква линейка не пратиха. Едва тази сутрин го закараха в „Пирогов“. С тежко комоцио е.

Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение.“

 

 

 

 

От „Пирогов“ разпространиха следното съобщение до медиите, което опроверга думите на полицейските шефове:

 

 

 

 

„След протестите снощи в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са приети 2-ма мъже. Двама от тях 21 и 29 г са настанени в неврохирургията с комоцио (мозъчно сътресение). Те са без непосредствена опасност за живота. Други трима са преминали през спешния травматологичен кабинет. Техните рани и контузии са обработени и те не са приети в болницата. Няма нито един починал, както се твърди в социалните мрежи.“

 

 

 

 

Главният секретар на МВР акцентира върху раните на униформените. Той съобщи и за трима пострадали полицаи – един със счупена ръка, един с контузна рана на главата от хвърлена бутилка и един с контузено коляно. Никой от тях не е в болница.

 

 

 

 

Според Ивайло Иванов сблъсъците са предизвикани от платени провокатори, част от които част от футболни агитки. Минималният хонорар на платените протестиращи бил 40 лева. Оперативните данни на МВР сочели, че финансирането им идвало от чужбина от „издирвани лица“.

„Имат си тактика, едни хора с телефони им дават указания“, посочи главният секретар на МВР.

 

 

 

 

Иванов съобщи, че има данни за готвени подобни провокации, включително и на организирания днес протест.

 

 

 

 

Главният секретар на МВР посочи, че на протеста са присъствали само опитни полицаи, инструктирани да не употребяват сила. Те реагирали чак след като били замеряни със стъклени бутилки, пръскани с газ и заливани със спирт. Иванов обеща да бъдат пуснати видеоклипове, които показват на какво са били подложени полицаите и разви реторика срещу „обвиняеми и подстрекатели“, които нямало да понесат отговорност, понеже нямало доказателства.

 

 

 

 

 

МВР оправда полицейското насилие с „противодействие на организация от чужбина“© МВР

МВР изпрати на медиите коментар на трима от полицаите, потърсили снощи медицинска помощ:

 

 

 

 

„Бяхме инструктирани многократно да не се превишават полицейски правомощия, да се спазва дистанцията така, че да не допуснем сблъсък между двата протеста. До последно полагахме усилие да не използваме физическа сила. Именно за да не се нагнетява обстановката, не бяхме и с по-тежко оборудване – сред протестиращите имаше жени и деца.

 

 

 

 

Ситуацията се промени когато сред протестиращите се появиха групи, които явно търсеха агресия и започнаха да мятат бутилки с вода по нас, предмети, някои пръскаха със спрей. В този момент трябваше да използваме сила, но независимо от това до последно държахме да няма наранени хора.“

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024