ИНЦИДЕНТИ

Новият здравен министър каза какво е отровило река Марица – завишението на нормата е над 350 пъти

Новият здравен министър каза какво е отровило река Марица – завишението на нормата е над 350 пъти

 

big_99

 

 

 

 

От резултатите, взети от реката, която се влива в река Марица, има доказани високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот, надвишаващи допустимите норми. 350 пъти е завишението. Цяла нощ са работили лабораториите по отношение на изследвания на всички извори, водовземания, разположени по територията на река Марица, каза здравният министър Костадин Ангелов от Хасково за БТВ.

 

Ангелов и Димитров- Ревизоро заминаха за Хасково по разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да се запознаят на място със ситуацията, свързана със замърсяването на водата на р. Марица и предприемането на всички необходими мерки, за да се гарантира здравето на населението и осигуряването му с питейна вода.

 

 

 

Здравният министър заяви, че водата в района на Димитровград не е годна за пиене и за готвене, а може да се използва само за питейни нужди.

 

 

 

Министърът на околната среда Емил Димитров съобщи, че торовете, които са се излели в Марица са изпуснати в реката от завод за торове, който в момента е в ремонт.

 

 

 

По отношение на Златно поле, тъй като се намира извън обхвата на река Марица, очакваме от Басейнова дирекция документ, че тук няма как да има опасност за всички жители, които получават вода от извора. След като получим този документ, още днес ще пуснем захранването по водопроводната система за всички хора в осем села, ще пуснем вода и от извора за Райново, допълни проф. Ангелов.

 

 

 

 

„ОТ РЗИ Пловди ни дадоха сведения, че са взели проби от Брод, Златно поле и Райново, и няма никакви отклонения във физикохимичните показатели на водата, няма никакви отклонения от остатъците от пестициди, няма никакво наличие на тежки метали, очакваме още няколко тежки метали.

 

 

Когато дойдат резултатите, тази вода ще бъде пусната в три извора. Когато потече тази вода, ще се използва само за битови нужди, не може да се използва за готвене или пиене. След като минат органите на РЗИ, ще вземат проби. Когато докажем, че е абсолютно безопасна, тогава ще дадем разрешение да я използват за питейна нужда и готвене.

 

 

Дотогава камионите на Червения кръст ще докарат 80 000 литра вода за пиене, областният управител ще докара още 80 000 литра вода, която ще бъде дадена на хората, които нямат вода за пиене”, каза още Костадин Ангелов

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024