Политика

Обмислят кризисна семейна помощ при ново затваряне на училища и детски градини

Обмислят кризисна семейна помощ при ново затваряне на училища и детски градини

big_1c96

 

 

Министерството на труда и социалната политика готви кризисна семейна помощ, ако училищата останат затворени и през следващата учебна година. Това обяви в предаването „Преди всички“ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БНР.

 

 

“Тогава със сигурност ще трябва да подкрепим семействата, защото те вече са изчерпали своите възможности, както за платен, така и за неплатен отпуск, вероятно и своите спестявания“, каза Сачева.

 

 

 

“Не бих искала да бързам с анонса, но, ако се наложи да се затварят училища и детски градини отново през есента, тогава ще предложим конкретна месечна помощ за семействата с деца, които да могат да се подкрепят за толкова месеци, за колкото е необходимо да се затварят училища и детски градини. Пак казвам, ако това се наложи“, посочи още Сачева.

 

 

Предвидената 3-месечна помощ по 50 лв за пенсионерите при необходимост ще бъде удължена, ако има тежка здравна криза и допълнителни ограничителни мерки, отбеляза социалният министър.

 

 

До края на годината страната ни може да потърси заем по европейската схема за подпомагане на заетостта SURE, потвърди пред БНР  Деница Сачева.

 

 

 

По думите ѝ ще прибегнем до поемането на дълг, ако бъде изчерпан осигуреният един милиард лева за схемата 60 на 40:

 

 

 

“Към момента сме изхарчили от този 1 млрд., с който беше увеличен бюджетът на фонд “Безработица“, 171 млн. Вторият дизайн на мярката 60 на 40, който ще действа до 30 септември се очаква да ни струва около 500 млн. Така че в зависимост от разчетите, които ще направим през месец септември, ще преценим дали ще имаме нужда от допълнителни средства, които да вземем под формата на заем от инструмента SURE“, посочи тя в интервю за предаването “Преди всички“.

 

 

 

Втората половина на септември се очаква следваща актуализация на бюджета, съобщи още Сачева.

 

 

 

Тогава правителството подготвя нова серия от мерки за овладяване на Ковид кризата, включително и подпомагане на семействата, ако се наложи затваряне на училища и детски градини заради пандемията.

 

БНР

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024