ОБЩЕСТВО

Полицаи причакват зад знак в храстите, според МВР е нормално (СНИМКИ)

Полицаи причакват зад знак в храстите, според МВР е нормално (СНИМКИ)

 

phpkvd2t5_800x_

 

 

 

 

Мобилна лазерна камера за скорост е поставена на отсечката на бул. „Никола Вапцаров“ в посока центъра на столицата, до оградата на частно училище. Дотук добре, но пътните знаци за ограничения на скоростта на това място – няколко метра по-нагоре, са закрити от клоните на дърветата. 

 

 

За това съобщи фотографът Цветан Томчев в профила си във Фейсбук. 

 

 

 

На стълб, около 100 м. от камерата, има знаци за: ограничения на скоростта от 40 км/ч, знак В27 „Забранено спирането и паркирането“, както и знак №19 „Внимание – деца“. Единственият, който се вижда обаче, е този за забраната за спиране и паркиране.

 

 

 

 

OFFNews се свърза с МВР за коментар. Оттам заявиха, че катаджията може да застане, където пожелае, стига да не пречи на водачите. „Не мога да употребя израз като „криене в храстите“, полицаят може да застане, където му е удобно“, каза дежурният говорител в пресцентъра на министерството. За пътните знаци той заяви, че „маркировката, знаците и озеленяването са отговорност на собственика на пътя – в случая Общината“.

 

 

 

Снимка: Цветан Томчев/Труд 

Според чл.39, ал 2 от Закона за движение по пътищата пътните знаци трябва да са видими и лесноразбираеми както през деня, така и през нощта. Освен това те не трябва да се закриват един друг или от други препятствия, съоръжения или принадлежности в обхвата на пътя.

 

 

 

Следва въпросът щом казусът е в противоречение с чл. 39, ал.2 от ЗДвП, то глобите от радара валидни ли са.

Пътният полицай с камерата прицелва оптиката към идващите коли и вдига рамене, че: „Поддържането на озеленяването е работа на Столична община“, разказва още фотографът Томчев.

 

 

 

Глобите за превишена скорост започват от 50 лв и могат да стигнат до 700 лв. – в зависимост от скоростта, с която е превишено ограничението. За всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч санкцията се увеличава с 50 лв., както и се отнема книжката за три месеца и се взимат 16 точки.

 

 

 

Снимка: Цветан Томчев/Труд

 

 

 

„Честно и отговорно ще бъде ръководството на Пътна полиция София да отмени валидността на електронните фишове от днес, на това място, с изключение на нарушители с превишена над допустимата за градски условия скорост. Честно ще бъде и ако полицаят от патрулната кола се обади в Столична община, че знакът за по-ниска скорост пред училището на бул.“Н.Вапцаров“ не се вижда, а не да клечи като милиционера Лазар от едновремешния виц“, завърша Томчев.

 

 

 

 

Оф нюз

 

https://offnews.bg/obshtestvo/politcai-prichakvat-zad-znak-v-hrastite-spored-mvr-e-normalno-snimki-733640.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024