ИНЦИДЕНТИ

Пребитият от полицията студент е в „Пирогов“ под охрана и без обвинение

Пребитият от полицията студент е в „Пирогов“ под охрана и без обвинение

big_31_4

 

 

 

Eвгений Марчев – студент втори курс по право в Хага, е в неврохирургията на „Пирогов“ с тежко комоцио, множество кръвонасядания, охлузвания и след три припадъка. Той е пребит от полицията на снощния протест в София. Това разказа за „Дневник“ баща му, който също се казва Евгений Марчев, след като даде интервю за Сашо Диков в „Евроком“.

 

 

Той опроверга шефове в МВР, че няма тежко пострадали от полицейско насилие на снощния протест.

 

 

 

Момчето е било пребито, без да е проявило агресия спрямо униформените, твърди бащата. Цяла нощ не му е оказана медицинска помощ, въпреки че майка му, която е хирург – д-р Димитрова, е установила лично тежкото му състояние.

 

 

 

Контактът с пострадалия в момента е невъзможен, тъй като той е с отнет телефон и е арестуван в неврохирургията, пазят го полицаи, въпреки че няма обвинение. Устно му казали, че ще го обвинят за хулиганство.

 

 

 

Според разказа на бащата, младият Евгений Марчев се озовал на протеста с приятели. В един момент се озовал на първа линия близо до Министерския съвет. Зад него напирали младежи с маски, черни блузи с къси ръкави и шапки. Те блъскали силно хората пред тях.

 

 

 

Тогава студентът бил извлечен от полицията и пребит. Бащата заяви за „Дневник“, че още не е гледал заснетите от очевидци клипове с полицейско насилие, за да разпознае сина си.

 

 

След като бил пребит, синът бил закаран в Трето РПУ. Притеснените му родители отишли там и започнали да се молят да го видят. Дошла линейка и откарала друг арестант – младеж с кървава рана на ръката. На нея обаче не е бил качен Марчев.

 

 

 

След настоятелни молби от страна на родителите майката е била допусната да го прегледа в килията и установила много тежкото му състояние. От Трето РПУ пратили родителите в СДВР да искат разрешение за линейка. Оттам уж разрешили, но линейка не дошла. Чак сутринта раненият Марчев бил откаран в „Пирогов“ и настанен в неврохирургията.

 

 

 

Адвокат Николай Хаджигенов, който ще защитава бития студент, каза за „Дневник“, че засега няма обвинение. Постоянна практика на полицията и прокуратурата обаче било да обвинява жертвите на полицейско насилие в хулиганство. Той очаква скоро младежът да бъде обвинен. Според адвоката няма нито една законова причина в момента момчето да е под арест в болницата. Според него целта е по този начин да бъде изолиран от медиите.

 

 

 

Адвокат Хаджигенов публикува в блога си „Кратък наръчник за пребитите на протеста“ със съвети за първите стъпки след евентуално претърпяно полицейско насилие.

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
мотор

Трагедия: Първородният син на известен пловдивски бизнесмен загина нелепо с мотор / СНИМКИ

март 5, 2024