Коментари

Ремонт на кабинета – със или без Борисов: Всички варианти носят безнадеждност за властта!

Ремонт на кабинета – със или без Борисов: Всички варианти носят безнадеждност за властта!

 

 

1595341384

 

 

1595341488

 

Предстои ремонт на кабинета.
Какъв и до какво ниво ще стигне – никой от властта не казва.

 

 

 
Опозицията е категорична – това управление е изчерпано, този парламент е делегитимиран и не представлява мнозинството български граждани и тяхното желание за промяна.
Площадът скандира: „Оставка“ и „Избори“.

 

 

Самите управляващи са наясно, че са изправени до стената. „Дали ще има промени? Да, ще има промени! Никой от нас, не иска и да мечтае всичко да бъде, както е било, както преди 2 седмици“, заяви днес Томислав Дончев.
Съдбата на ГЕРБ, на държавата и на Борисов са в ръцете на самия Борисов

 

 

И така – какъв би могъл да бъде изборът на премиера, в ситуация, в която от него се очаква да вземе съдбоносно решение.

 

 
ПЪРВИ вариант.

 

БОРИСОВ ПРАВИ РАДИКАЛЕН РЕМОНТ на кабинета. Изхвърля половината си министри, но остава начело на правителството.
При тази ситуация вероятно с министерските си кресла ще се разделят Боил Банов (култура), Кирил Ананиев (здравеопазване), Емил Караниколов (икономика), Данаил Кирилов (правосъдие), Николина Ангелкова (туризъм), Десислава Танева (земеделие).

 

 

 
Особен е случаят с Владислав Горанов (финанси), чиято оставка вече е поискана, но ковчежникът на държавата категорично отказа да се оттегли, особено след влизането ни в чакалнята на Еврозоната. На Борисов му предстои тежък разговор и тежък избор.
По всяка вероятност постовете си ще запазят: Томислав Дончев (вицепремиер), Красимир Каракачанов (отбрана), Екатерина Захариева (МВнР), Младен Маринов (МВР), Росен Желязков (транспорт), Красимир Вълчев (образование), Деница Сачева (социално), Теменужка Петкова (енергетика).

 

 

 
Особен е случаят и с вътрешния министър. По информация на Епицентър.бг Младен Маринов е много обиден от факта, че са му лепнали петното „ДПС“ и категорично не иска да остава в състава правителството. С какви мотиви Борисов ще го убеди, не е ясно, но оценката за Младенов е, че това е един от най-добрите вътрешни министри, който познава системата отвътре.

 

 

Недостатък – този вариант няма да успокои площадите. Напротив, оставането на Борисов на премиерския пост ще радикализира протестите. Недоволните ще приемат това като мимикрия и опит за скриване на Борисов зад оставки, които те не са искали.

 

ВТОРИ вариант.

 

БОРИСОВ ПРАВИ РЕМОНТ на кабинета, остава премиер, но излиза в отпуск, за да не е пред очите на протестиращите, и възлага държавните дела в ръцете вицепремиера Томислав Дончев, който става и.д.премиер. За да е още по-стабилно присъствието му в управлението на страаната – може да му възложи ръководството и на някое министерство, като например финансовото.

 

 

Недостатък –  огромният проблем е какво ще прави Борисов в отпуска, която може да продължи няколко месеца. Ще си стои в къщи? Абсурд! Ще обикаля с джипката – няма как да стане. Ще надзирава изкъсо Дончев, ще привиква министрите в Бояна и ще ръководи правителството в сянка. Това предпоставя конфликт на върха в изпълнителната власт. Борисов трудно може да бъде изолиран от държавните дела. А и някакси е обидно – да бъде скрит, изхвърлен, с усещането, че е направил толкова много за държавата. Този вариант няма да свали напражението на площадите, но ще създаде напрежение в ГЕРБ.

 

 

ТРЕТИ вариант.

 

БОРИСОВ ПОДАВА ОСТАВКА на кабинета, улицата се успокоява и при завъртането на рулетката, която първо при него ще спре, прави отново правителство, този път експертно. Може да е начело с Дончев, може да се търси и друг премиер, съотносим към ситуацията.

 

 

 

За ГЕРБ това ще е правителство, за което няма кой да носи отговорност. То ще бъде спънато при взимането на важни решения, каквито предстоят, и в края на краищата ще буксува.

 

 

 
Недостатък – този вариант няма да получи подкрепата и от Обединените патриоти. Красимир Каракачанов и Валери Симеонов са категорични, че правителството трябва да изкара мандата си със или без Борисов. Те са поставили условие, че кадровите промени в кабинета не трябва да засягат мандатността на коалицията. Тяхната позиция е – мнозинството е стабилно и работи, протестите са „крясъци на улицата“, трябва да се следва волята на избирателите на ГЕРБ и ОП. Освен това, според Каракачанов, експертният кабинет ще се направи в болшинството си от зам.-министри, които ще бъдат командвани по телефона.

 

 

РОЛЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ 

При третия вариант диригент на ситуацията става държавният глава.

Според чл. 99 на Конституцията – при оставка на кабинета президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

 

 

Конституцията обаче не посочва срок – колко време след подадената оставка президентът е длъжен да завърти отново парламентарната рулетка. Правителството може да е в оставка, а президентът да увърта и да не стартира парламентарния процес за съставяне на нов кабинет. В сегашната ситуация това забавяне може да съвпадне с радикализиране на протестите.

 

 

 

Тогава президентът може да се обърне към парламента с призив да осъзнае ролята си за промяна и да заяви, че той ще спази Конституцията, ще стартира парламентарната процедура при условие, че всички парламентарни партии декларират, че се отказват да приемат съставянето на ново правителство в този парламент. Така страната ще се изправи пред разпускане на парламента, служебно правителство и предсрочни избори, каквато е волята на протестиращите, на опозицията и  на държавния глава.

 

 

Този вариант засега е изключен с оглед но това, че ГЕРБ и ОП категорично не искат отворят пистата за правомощията на Радев по отношение съставяне на нов кабинет.

ГЕРБ настояват да стигнат до края на мандата.

Така страната ще попадне в спирала на ходове, които няма да могат да успокоят страстите в обществото.

Като че ли компромисът е изключен.

Ситуацията изглежда безнадеждна. Такава, каквато отдавна не е имало. Каквото и да реши Борисов, няма да получи овации. Ще има недоволни, сърдити, обидени. Ще има вътрешен отпор. Ще го следват атаки, критики, удари и предателства.

 

 

 

 

В политиката не най-важно е да можеш да говориш. Най-важно е да можеш да слушаш. Мисля, че можем да слушаме и чуваме много добре„, каза днес Томислав Дончев.

Какво и кого са чули управляващите  – предстои да видим.

 

  • Оригиналното заглавие в Епицентър е: Ремонт на кабинета – със или без Борисов. Безнадеждност!

 

Епицентър

epicenter.bg

 

Коментари

More in Коментари

залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024