ИНЦИДЕНТИ

Решиха съдбата на майката, малтретирала детето си, за да отмъсти на съпруга, който я зарязал

Решиха съдбата на майката, малтретирала детето си, за да отмъсти на съпруга, който я зарязал

 

svetkavichno-arestuvaha-maikata-pernik-303

 

 

3-годишното момиченце от Перник, което беше малтретирано от майка си, вече е настанено в приемно семейство. Насилието беше заснето от майката и качено в социалните мрежи, а родителите – задържани. По-късно съдът разпореди майката да бъде настанена в психиатрична клиника.

 

 

 

„Голям процент от родителите са дезориентирани. Много от родителите не са изградени като личности, нямат стабилни модели. Много често това, което се случва е че има една обща анонимност – това не е моето дете, не знам какво се случва”. Това заяви психологът Александра Петрова, съобщи Нова.

 

 

 

„Границите на това кое е добро и адекватно родителство много се размиха. Работейки и с родители, и с деца наблюдаваме тенденция, че съвременните родители или нямат ясни модели, или пък са жертва на груби и агресивни модели от тяхното детство”, коментира още тя.

 

 

 

 

Според адвоката Пламен Борисов това е класически случай на синдром на Медея – тя убива децата си, за да накаже баща им Язон.

 

 

 

„Нарушен е основният принцип на правосъдието, а именно – публичността на процеса. Клипът може ли да бъде доказателство?”, запита той.

 

 

 

„Бащата е този, който е трябвало да предприеме мерки. Имам десетки случаи, в които има жалби и сигнали и не се прави нищо, а сега държавата показа, че може да реагира светкавично“, каза още Борисов

 

 

 

 

 

 

Има и други клипове с насилие над детето от Перник, малтретирано от майката му. Това заяви Вероника Латева, която показа във „Фейсбук“ клип с недопустимото поведение на жената към 3-годишната ѝ дъщеря, съобщи БТВ.

 

 

 

Латева разказа, че клипът е стигнал до нея от приятел на бащата, който я помолил да го сподели, защото има много последователи в социалните мрежи.

 

 

„В клиповете има насилие, вижда се как удря постоянно детето. Явно непрекъснато го тормози. Казва, че бащата не я обича и затова детето ще понесе последствията. Даже има хронологии, в които тя обяснява как определен Бог имал връзка с Богинята Ищар и там ги наказвали със смърт децата, защото бащата е неверник“, каза Латева.

 

 

По думите ѝ тя познава семейството, а майката има още едно дете. Преди години, обаче, се е грижела добре за тях, категорична е Латева. „Бащата работеше, гледаше си детето. Бяха разделени заради това тя започна да прави тези неща, явно е искала да си го върне“, каза жената и добави, че до споделянето в социалните мрежи се е стигнало, след като институциите не са реагирали.

 

 

 

 

От Държавната агенция за закрила на детето обявиха, че са се сезирали в рамките на няколко часа, след като получили над десетки сигнала за случая. Георги Иванов обясни, че веднага са предприели мерки по извеждането на детето от дома му. В момента е настанено в приемно семейство и се чувства добре.

 

 

 

„Поведението на майката е изключително незряло. Това, което видях, че детето иска да целуне ръката ѝ, може да се тълкувано по много начини – чувство за вина, например. То е научено да го прави, това е поведенчески модел“, обясни експертът от ДАЗД Георги Иванов.

 

 

 

Адвокат Йорданка Бекирска посочи, че случаите, при които майката е агресорът в семейството се увеличават. На Националната телефонна линия за деца 116 111 все по-често непълнолетни търсят информация. Броят на възрастните също се е увеличил.

 

 

Глас БГ, Нова тв, Би ти ви

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024