Политика

Сачева: Непрекъснато се грижим за хората и усъвършенстваме мерките като им решаваме проблемите

Сачева: Непрекъснато се грижим за хората и усъвършенстваме мерките като им решаваме проблемите

 

9abfb126b73942f59fff733a8658e38e

 

 

От началото на кризата работим за мерки, които да се грижат за хората. Непрекъснато усъвършенстваме икономическите мерки. И днес направихме това. Ще продължаваме и в следващите дни да обсъждаме пакети от мерки, които да важат до края на годината.

 

 

Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод предложените днес от правителството социално-икономически мерки за справяне с кризата породена от коронавируса.

 

 

„Не се върви към диференцирана ставка на ДДС. Отново ще повторя, че за края на годината се разработват мерки, с които да бъдем адекватни при един евентуален още по-лош сценарий. Мерките следват съвсем логично времето, в което трябва да бъдат обновявани“, разкри тя.

 

 

 

„Ситуацията, в която се намираме, е тежка. Относно пенсионерите сме готови да удължим мярката. Тук говорим за над 2,5 млн. пенсионери. За безработните също има мярка, като минималното обезщетение се увеличава от 9 лв. на 12 лв. Нашата политика е да увеличаваме средствата за насърчаване на заетостта. Динамиката в пазара на труда е голяма, но към този момент повече хора намират работа, отколкото да я губят.

 

 

 

Всички мерки влизат в сила от август месец, само мярката за безработицата ще влезе в сила от октомври месец, защото са необходими законодателни промени. Средствата за мерките идват от държавния бюджет. Все още сме в хипотеза да не взимаме заеми“, обяви Деница Сачева.

 

 

 

Социалният министър коментира и продължаващите антиправителствени протести.

 

 

 

„Уважаваме протестите и слушаме мнението на протестиращите. Трябва обаче да си дадем сметка, че освен протестиращите има и други граждани, които имат нужда от решения за справяне с кризата, а не от оставки. Ние търсим единствено решение на проблемите. Готови сме да поемем отговорност и да решим проблемите на хората.

 

 

 

В кабинета обсъждаме нови действия. Ние даваме конкретни поводи и причини, заради които трябва да завършим мандата си. Ако есента пандемията е по-голяма, как ще се взимат решения и пакети от мерки, ако парламентът не работи? Не се притеснявам от протестите, всеки има право да изрази своето мнение. Притеснявам се от ескалация на напрежението между институциите“, завърши Деница Сачева.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024