Политика

С козметични промени и рокади властта се опитва да потуши общественото недоволство

С козметични промени и рокади властта се опитва да потуши общественото недоволство

 

big_yuft6u7

 

 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че приема оставките на тримата министри, които миналата седмица поиска – на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на вътрешните работи Младен Маринов.

 

 

 

Освен тях премиерът обяви и оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова, предаде „Дневник“.

 

 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще замени на поста финансовия министър Владислав Горанов, обяви премиерът Бойко Борисов след среща на коалиционните партньори днес. Преди да поеме здравното министерство Ананиев дълги години бе заместник финансов министър.

 

 

Постът на Ананиев ще поеме директорът на „Александровска“ болница Костадин Ангелов.

 

 

На мястото на вътрешния министър Младен Маринов премиерът предлага сегашния директор на „Национална полиция“ Христо Терзийски. За министър на икономиката е предложен досегашният заместник на Емил Караниколов Лъчезар Борисов.

 

 

Вицепремиерът Мариана Николова (НФСБ) пък ще оглави Министерството на туризма.

 

 

По думите на Борисов промените ще бъдат внесени в Народното събрание още днес, за да могат утре да бъдат гласувани.

 

Промените и рокадите стават на фона на силно обществено недоволство и продългжаващи вече 15 дни протести с искане за оставка на цялото правителство и на главния прокурор Гешев. С тях властта се опитва да потуши напрежението.

В понеделник ще представим социални, финансови и икономически мерки за справяне с пандемията. Ще се работи събота и неделя. Някои от мерките ще наложат много спешно да се променят закони“, уточни премиерът.

 

 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обясни, че работата на правителството ще продължи с приоритизиране на коалиционната програма.

 

 

„Всяка партия и коалиция отговаря за себе си. Ние имаме разписан договор и действаме по него“, каза още Борисов.

 

 

 

 

 

Премиерът обяви и мотивите, с които тримата министри, на които преди седмица поиска оставките, си отиват. Прави впечатление, че мотивът „връзки и зависимости от ДПС“ , вече е отпаднал. Критикте са фокусирани върху тяхната конкретна работа.

 

 

Младен Маринов го сменяме, защото аз съм убеден, че някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят на моето разбиране за отношение на протестиращи хора. Второ, защото на „Росенец“ имаше зареден протест и те трябваше така да го организират, че да няма подобни скандали. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват.

 

 

 

 

Владислав Горанов постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо пет години контролът по Комисията в хазарта е занижен.

 

 

 

 

За Караниколов започнах да чувам неща, които се случват във връзка с раздадените бонуси в Министерството на икономиката и това не ми харесва“, добави премиерът.

 

 

След мандата отивам да си ръководя партията и да оправяме структурите, защото сега всеки ръфа откъдето може„, отгвори министър-председателят на въпрос за евентуалното негово оттегляне.

 

 

 

„Влизането в Банковия съюз е огромен успех за България. Убеден съм, че друг нямаше да го постигне“, добави Борисов, коментирайки действията на Владислав Горанов.

В понеделник ще кажем кои съсловия от обществото трябва да бъдат незабавно подпомагани“, обяви премиерът.

 

 

Знам мечтите на Христо Иванов отдавна да е главен прокурор. Забравя се, че е много приятно да получаваш съдебните решения преди другите. Ние не сме го постигнали това. Аз научих от медиите за ареста на Нено Димов. Категорично съм против всякакви показни акции. Оттук нататък си има институции, които се избират по демократичен път“, отсече премиерът по повод действията на главния прокурор.

 

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024