Политика

Трябваше да дадат първо на бизнеса, не на пенсионерите. Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента

Трябваше да дадат първо на бизнеса, не на пенсионерите. Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента

 

big_0012dc24a6519c2fbf4fca3f1f083af1

 

 

 

 

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката? „Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия“, заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

 

 

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

 

 

 
„Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката – да се спасяват бизнеси и работни места“, коментира бившият вицепремиер.

 

 

 

 

В студиото на „България сутрин“ той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската.
„Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?“, настоя Николай Василев.

 

 

 

 

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая – че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

 

 

 

 

 

„Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента“, коментира още бившият министър.

 

 

 
Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем – да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

 

 

 
„Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика“, каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024