Здраве

Учени: Имунитетът към COVID е много по-масов, отколкото сочат тестовете

Учени: Имунитетът към COVID е много по-масов, отколкото сочат тестовете

 

Image_8775728_302

 

 

Хората, които са отрицателни за коронавирусни антитела, въпреки това може да имат имунитет, показва проучване на Каролинския институт в Стокхолм, цитирано от Би Би Си.

 

 

При всеки, при когото се очакват антитела, са открити специфични Т-клетки, които идентифицират и унищожават заразени клетки. Това се наблюдава дори при хора, които имат леки или безсимптомни случаи на COVID-19.

 

 

 

Все още не е ясно дали механизмът просто защитава конкретния човек, или може също така да попречи на предаването на инфекцията на други хора.

 

 

 

 

Но може да означава, че по-широка група хора от предполагаемата имат известна степен на защита от новия коронавиурс.

 

 

 

Вероятно заразените са изработили антитела, но или те са избледнели, или не са открити. Тези хора би трябвало да бъдат имунно защитени, ако се срещнат с вируса за втори път, смятат учените.

 

 

 

Проф. Дани Алтман от Империъл колидж в Лондон определя изследването като “силно, впечатляващо и задълбочено”. Експертът казва, че то добавя доказателства, че самото тестване за антитела подценява имунитета.

 

 

 

Изследователите са изследвали 200 души – извадка от донори на кръв и сред първите заразени шведи, основно връщащи се от по-рано засегнати райони като Северна Италия.

 

 

 

 

Антителата при прекаралите COVID-19 намаляват и дори изчезват. Това заяви в предаването „120 минути“ по bTV преподавателят по тропическа медицина в „Оксфорд“ д-р Петър Марков.

 

 

Той отхвърли хипотезите, че коронавирусът е по-малко заразен и се предава по-лесно. По думите му към този етап няма данни за промяна в патогенността му. Експертът обясни, че е изключително важно борбата с инфекциозните болести да се координира на международно ниво, пише fakti.bg.

 

 

 

„Когато една държава въвежда много стриктни мерки, а друго не го прави – тогава вирусът е наоколо и може винаги да се върне. Новият коронавирус има известна степен на повлияване от топлото време, предава се по-трудно в топло и влажно време, но това намаление е толкова слабо, че няма практическо значение“, каза д-р Марков.

 

 

 

Относно развитието на заразата, той заяви, че омаловажаването на COVID-19 може да доведе до сериозни последствия. Д-р Марков даде за пример Съединените щати, където заради липсата на мерки в началото доведоха да огромен брой заразени.

 

 

 

„Трябва да следим вируса изкъсо и да прилагаме нужните мерки на ограничение. Антителата не са единствения индикатор за прекарана инфекция. Има други имунни маркери, но те са най-лесни за установяване. Изглежда, че след прекарване на инфекцията, антителата в някакъв процент от случаите намаляват, дори напълно изчезват“, посочи експертът. Той обясни, че при 40% от случаите с безсимптомно протичане на заболяването – антитела не могат да бъдат установени.

 

24 часа, Факти Бг, БТВ

 

24chasa.bg

Здраве

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023