ОБЩЕСТВО

18-и ден на протеста: Натикаха „Борисов и Гешев“ зад решетки (СНИМКИ/НА ЖИВО)

18-и ден на протеста: Натикаха „Борисов и Гешев“ зад решетки (СНИМКИ/НА ЖИВО)

 

phpagp8rj_800x_

 

 

Около 17 ч днес, за осемнадесети пореден ден, протестиращи започнаха да се събират на площада между Министерския съвет и президентството в София.

 

 

 

Антиправителственият протест продължава с искане за оставките на министър-председателя Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

И днес OFFNews следи демонстрациите в София и страната.

 

 

 

По-рано днес Отровното трио публикува апел до президента, лидерите на политически партии, НПО-тата и синдикатите и ги подкани да призоват симпатизантите си към гражданско неподчинение.

 

 

 

Целта е да се блокира страната на 29 юли и да се формира митинг-протест в столицата същия ден от 10 ч.

Митинг-автошествие се проведе днес и в Дупница.

19:36 Множеството мести импровизирания затвор със затворниците между площада пред президентството, Партийния дом и Министерския съвет.

 

 

 

 

 

 

 

19:30 Броят на демонстрантите се покачи многократно, скандират бурно „Оставка“.

19:19 Започва пърформанс „Роби на системата“. Хора в символични окови се освободиха от тях и натикаха двама мъже с маски на Борисов и Гешев зад решетки.

 

 

 

 

 

Някои от участниците в пърформанса носят медицински униформи. На решетките залепиха плакат „Частните болници да са частни без здравната каса“.

 

 

 

На дрехите на други имаше надписи „музикант“ и „строителен работник“. те също залепиха плакати на решетките.

 

 

 

19:00 На площата пред президентството има неколкостотин протестиращи, които скандират за оставка.

 

 

Протестиращите в центъра на София хвърлят свински уши пред сградата на Министерския съвет, предаде на живо репортер на „Петел“.

 

 

big_31_7

 

 

 

Има и призиви за гражданско неподчинение.

 

 

 

Млади и възрастни разказаха пред bTV кое ги е изкарало на протеста.

 

Полина Кънева току-що завършва висшето си образование. Казва, че не приема как управляващите отговарят на исканията на хората.

 

„Мисля, че тези смени, които се случиха бяха пълна подигравка и реално нищо съществено не се е постигнало и за мен е важно да се отчетат коментарите на Борисов от 2013-та при протестите срещу Орешарски и сега какво му е мнението, когато е на тази позиция, която беше Орешарски“, смята Полина Кънева 24 г., гр. София, завършила Педагогика.

 

Приятелят ѝ Йордан също ще продължи да протестира.

„Според мен просто наистина е важно – без значение дали правителството ще падне, или не – да продължават да се изказва това политическо мнение на всеки и да се показва, че което и правителство и който и човек да дойде на власт, няма да стоим безучастни – според мен това е най-важното“, смята Йордан.

Бъдещата учителка казва, че е имала възможността да напусне страната, но е предпочела да остане. Сега обаче иска да предаде важна поука за цялото общество.

„Да ни пука какво се случва на първо място, да бъдем активни граждани с позиция и да гласуваме най-важното“, каза Поли.
.

Роза Иванова е безработна. Казва, че е загубила работата си като главен счетоводител заради лошата среда за бизнеса у нас.

„Два пъти гласувах за президент Румен Радев, никога не съм харесвала комунистите, но видях, че има по-голямо зло от тях дори… да се маха, не само да се маха, а да бъде осъден заедно с неговата олигархия там, която е покрай него“, казва Роза Иванова. безработна, бивш счетоводител.

Завръща се от Великобритания, където в продължение на няколко години учи.

„Аз искам да бъда съпричастна към събитията, които стават тук, защото е срамота – млади хора, никаква раждаемост, никаква грижа за хората, аз не чух един път някакъв социален изказ от този, който се нарича министър-председател“, коментира още Роза.

 

Маркетинговият специалист Димитър иска оставка заради скандалите и компроматите. Вижда и сценарий на премиера зад ремонта на кабинета.

„Това лично за мен е просто да се опитат да замажат в очите на хората и да избегнат всичко това, което се случва тук и да се опитат да потушат гражданското неподчинение реално, защото то е такова и заедно с това те не дават решение, те просто отлагат, за да могат да излязат в отпуск един месец и да направят това, което искат, а ние не това искаме, а само да си тръгнат. Мисля, че в момента съм за 12 ден на протеста, пропуснал съм 2 дни – един понеделник и един уикенд, но до края ще сме, докато не подадат оставка“, казва Димитър Георгиев, 28 г., София, маркетингов специалист.

 

Възмутена от определенията на властта към част от гражданите е и майката Даниела Цонева, която има малък бизнес.

„Аз съм един лумпен, един тулуп, както ме виждате, който има частен бизнес, който не може повече да понася това безобразие и тези абсолютно неграмотни хора да представляват моята родина България, извинявайте много, ама просто не сте за там – вие сте за някаква селска лавка. Абсурдно, абсурдно… по нито една мярка, 90 проценат от фирмите не могат да се класират по нито една от измислените им програми, програмички, 60/40, 90 на 100 и т.н.“, коментира Даниела Цонева.

 

Неца е на 91 г, пенсионирана медицинска сестра. Протестира тук от 9 дни. Носи и свой плакат срещу Марешки, Кунева, Костов и Надежда Михайлова.

„Няма надежда, нямаме вяра и надежда… Вярата изгубихме, унищожиха я хората… Хората унищожиха – и затова стигнахме до това положение, а нямаш ли вяра, нямаш нищо“, казва Неца.

Участвала е и в други протести. И има енергия да продължи – заради 2-е си внучки и четиримата правнука.

„Имам, имам, аз съм зодия Рак, но ракът – напред-назад, а аз все напред вървя. Не се предавам! Боря се за правда, не ме интересува партия, за мен няма партия, мен ме интересува да се работи честно и почтено. Трудно ще пуснат кокала тия, няма да се съгласят, промени ще направят, ама остават пак същитге. Каракачанов не трябва да бъде, Марешки не трябва да бъде – това са хора лъжци, които злоупотребяват с хората…“, смята пенсионерката.

Работила като медицинска сестра, живяла в царско време, социализъм и демокрация, протестиращата Неца казва, че никога не е била по-разочарована от държавата.

„Няма да се случи, пак ще издържат. Пак ще издържат, ама ще ги чукам с бастуна, с бастуна ще ги стрелям, ще ги стрелям така, да знаете, няма да се предам! Не трябва да лъжат. Какво се избират едни и същи само… Вън! Старото поколение – младите да станеш ти, той, тя, младите да дойдат. Не искам стари! Не искам стари… Стари вече не искам. Не искам… искам ново, ново… всичко ново…“, казва Неца.

 

 

Оф нюз, Фрог нюз, Петел

 

https://offnews.bg/protesti/18-iat-den-na-protesta-parformans-natika-borisov-i-geshev-zad-reshetk-733496.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

ezgif-3-228be48fba

Изтече таен запис №3 на Кирил Петков: Даваме Горанов на „Магнитски“… АУДИО

май 21, 2024
пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
big_122

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев продават Първа инвестиционна банка, ясни са мераклиите да я купят

май 20, 2024
пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024