СВЯТ

Tagesspiegel: Светът е бил на ръба на война преди дни, Меркел спасила мира

Tagesspiegel: Светът е бил на ръба на война преди дни, Меркел спасила мира

 

German Chancellor Angela Merkel briefs the media after a meeting with German federal state governors at the chancellery in Berlin, Germany, Wednesday, May 27, 2020. (AP Photo/Markus Schreiber, Pool)

 

 

Немската преса вече съобщи, че канцлерът Ангела Меркел е „предотвратила военен конфликт между Турция и Гърция“ заради богатите газови находища в Източното Средиземноморие.

Водите около гръцкия остров Кастелоризо, разположен само на 3 км от турския бряг, могат да се превърнат в театър на военните действия.

Причината за това са новите „сеизмични изследвания“ (всъщност проучване на потенциални запаси от полезни изкопаеми), които се провеждат от турския изследователски кораб Oruc Reis в този район, въпреки многократните предупреждения от Атина.

Tagesspiegel отбелязва, че от няколко дни много кораби на турския флот се движат в Егейско море и в източното Средиземно море на юг от гръцките острови Родос и Крит.

Силите на гръцкия флот също бяха насочени в същия район. Миналата седмица 18 турски бойни кораба и изтребители на турските ВВС бяха насочени директно към Кастелоризо, след което гръцкият флот обяви състояние на бойна тревога.

Според немски издания, Меркел е разговаряла с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Пресслужбата на немското правителство обаче не потвърди, че канцлерът е действал като посредник между двете враждуващи страни от НАТО.

Както и да е, но кораба Oruc Reis напусна опасната зона. Може би не Меркел е изиграла роля. По-рано Държавният департамент на САЩ апелира към Анкара да „спре всички планове за действие“ в спорните води в източната част на Средиземно море.

Турция предупреди предварително за проучването от 21 юли до 2 август на юг и на изток от острова. Гърция увеличи боеспособността на въоръжените си сили.

В края на юни началникът на гръцкия генерален щаб Константинос Флорос обяви готовността си да „изпепели“ всички, които нахлуват на територията на страната.

Преди година Атина заплаши Турция със санкции от ЕС, в отговор на което Анкара отказа правото на ЕС да определя границите в Средиземноморието.

Нервността на Гърция беше предизвикана от плановете на турците относно шелфа на Кипър, етнически близък до гърците. Добавяме, че турците са привлекли Израел в конфронтацията около местонаходището на газ.

Но, може би, най-уязвимият район е малкият остров Кастелоризо. Турското пристанище Кас е само на 7 км, докато най-близката голяма гръцка територия, остров Родос, е на около 100 км и е на 580 км от континентална Гърция.

Второто име на Кастелоризо е Мегисти, което означава най-големия остров в малкия крайбрежен архипелаг. Тази територия с население от около 500 души има бурно военно минало.

По време на войната на гърците за независимост от Османската империя жителите на острова, кастелоризотите са потопили няколко турски кораба в залива на Анталия.

Островът, въпреки това, остава под османско владичество до Първата световна война, когато тук се водят битките на Антантата с турците.

До 1945 г. Кастелоризо, заедно с островите Додеканези, Родос и другите принадлежи на Италия, а по време на Втората световна война отново се превръща в арена на битки. Тук има британски десант, а след това островът е бомбардиран от самолети на луфтвафе, и минава под немска окупация.

Мегисти-Кастелоризо се завръща към Гърция едва през 1947 година. За елинската родина това беше добра придобивка и то не само защото това парче рай с пещерите, дорийския акропол и рицарския замък привлича туристите.

Островът е с площ по-малко от десетина квадратни километра, но дава възможност на Гърция да претендира за морска зона от 40 000 квадратни километра.

Турция признава гръцкия контрол само върху 6 морски мили от териториалните води около острова.

И затова турският проучвателен кораб навлезе в зоната на юг от Кастелоризо, която гърците считат за тяхна изключителна икономическа зона.

Геоложката служба на САЩ оценява общите запаси на Източното Средиземноморие на 3,45 трилиона м3 газ и 3,8 милиарда барела нефт. Според други оценки, въглеводородните запаси са два пъти по-големи.

Последни новини

Турция е намалила броя на бойните си кораби в района на Източното Средиземноморие,в който се води спор с Гърция за правата върху добива на нефт и природен газ, съобщиха гръцките власти, цитирани от АП и други световни агенции.

Напрежението между двете страни нарасна миналата седмица, когато Турция обяви, че планира да изпрати проучвателен кораб южно от гръцките острови Родос, Карпатос и Кастелоризо.

Намеренията на Турция предизвикаха критики от САЩ, Франция и други европейски страни, а турският сеизмографски кораб „Оруч Реис“ засега остава на котва край Анталия.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас каза днес, че Турция е изтеглила военни кораби от региона и допълни, че Атина остава готова за преговори с Турция „в рамките на международното право и добросъседските отношения“.

 

Блиц

СВЯТ

More in СВЯТ

володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
171363324052742

Бил Гейтс: До две години ще ви храня с вкусни химически масла, за да спасим планетата / ВИДЕО

април 20, 2024