Коментари

“Шпигел”: Бунтовете на ул. “Тиква”

“Шпигел”: Бунтовете на ул. “Тиква”

23456789101112131415161718192021
Вече цял месец продължават демонстрациите в София. Изгледите Бойко Борисов да подаде оставка обаче не са големи – българският премиер има много съюзници в ЕС, в това число и Германия.

Така започва статия в германското авторитетно издание “Шпигел”.

 

 

 

Ето и целият материал:

 

Полицията пристигна на зазоряване – организирана акция със представители на властта, които да разчистят блокираните пътища и палатките в страната. Няколко демонстранти бяха задържани. Организаторите обаче отсякоха – протестите ще продължат.

 

Вече измина месец от началото им. Възмущението продължава да кипи През последните няколко седмици по-голямата част от демонстрантите протестират вечер и сутрин преди работа. Такава практика освен в столицата има и в Пловдив, Варна и Бургас.

 

Няколко хиляди се събират почти ежедневно. Броят им може да се увеличи през септември месец, когато почивките свършат. Гневът може да се надигне драстично и по-рано заради полицейските операции от петък. Според данните 60% от гражданите на страната подкрепят протестите.

 

Демонстрантите са преименували една от улиците от блокадата на Орлов мост на ул. “Тиква”. Това е прякор на премиера Бойко Борисов, който е враг №1 на протестиращите. Името му е еманация на цялата политическа система, свързва се с корупцията, несправедливостта, липсата на демокрация и прозрачност, злоупотребата с власт, непотизма и унищожаването на природата.

 

Най-бедната държава в Европейския съюз

 

Борисов направи рокади в кабинета си. Няколко министри трябваше да напуснат в опит да се потуши напрежението на площада. Но това няма да помогне. Това се превърна и в шега сред протестиращите, които заявиха, че се местят столовете на палубата на “Титаник”. Борисов обаче няма да си тръгне толкова бързо. Протестите може да не постигнат нищо, а освен това премиерът има и съюзници.

 

Неговата партия ГЕРБ е част от Европейската народна партия в ЕП. Там е и партията на Ангела Меркел.

 

Демокрацията в България обаче е заплашена толкова, колкото и в Полша и Унгария. На протестите в София се появи и плакат, който отправи директен въпрос към германския канцлер: Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран човек?

 

Системата на Борисов превърна България в най-бедната страна в Европейския съюз, а заедно с това – и държавата с най-бързо топящо се население в света.

 

При преобладаващите условия много българи не искат да имат деца или да емигрират. В класацията за свобода на печата от „Репортери без граници“ страната на ЕС е на 111-о място от 180 държави.

 

Превод: Джесика Вълчева

 

Фрог нюз

https://frognews.bg/novini/shpigel-buntovete-tikva.html

Коментари

More in Коментари

мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024
велизар1-750x430

Трети март и трите национални телевизии: Как драмата стана комедия, а подвигът – падение

март 5, 2024
960x540

Много обичаме да ревем на чужди гробища…

март 1, 2024
75573_0262194a5e4fdb0d96016606c7b924ce

Пеевски отсече: „всичко свърши Христо, приятелю мой“! Без ДПС наистина всичко за наглите Кирчо, Христо и Лена приключва!

февруари 22, 2024