Здраве

„Астра Зенека“ няма да отговаря за вредите от ваксината за К-19, която поръчахме

„Астра Зенека“ няма да отговаря за вредите от ваксината за К-19, която поръчахме

мангъров88b74802c327e01963e2aa1c8de37303

 

 

 

За тези близо шест месеца вече в страната са починали около 60 000 души от всевъзможни други заболявания. От или с коронавирус са починали 480 души, или по-малко от 1%. За какво увеличаване на смъртността става дума, заяви в интервю пред trafficnews.bg доц. д-р. Атанас Мангъров.

 

 

– Как анализирате ситуацията с коронавируса в България?

– Нищо особено не се случва. Откакто нещата започнаха, през март, досега процентът на положителните тестове е един и същ. Доколко те са верни и доколко положителните са новооткрити, а не са на хора, които лежат в болниците и им се правят контролни проби, това никой не може да каже. Интензивните също са сравнително еднакъв брой хора. Хоспитализираните са доста повече, но поради факта, че болниците са търговски дружества и трябва по някакъв начин да се издържат, те са заинтересовани всички положителни да ги вкарват в болница. Независимо дали имат нужда от това.

 

 

 

– Но смъртните случаи се увеличиха, ежедневно се отчитат по 7-8, дори над 10 починали.

– Повечето са възрастни, с куп придружаващи заболявания. Не трябваше да се гонят хора във фабрики и заводи, които са здрави и да се заразят, няма да им стане нищо, а се изпуснаха случаите в домовете за стари хора. Там опасността някой да се зарази и да му се случи нещо лошо е много по-голяма.

За тези близо шест месеца вече в страната са починали около 60 000 души от всевъзможни други заболявания. От или с коронавирус са починали 480 души, или по-малко от 1%. За какво увеличаване на смъртността става дума? Имаме ли нов вирус, със сигурност хора умират със или от него, в повечето случаи със. Но в никакъв случай не може да се говори за някакъв мор, освен ако не искаме да виждаме нещата по този начин.

 

 

 

 

– В света отново има нарастване на новозаразените.

– Не виждам нещо такова. Просто нараства страхът и мисля, че този страх ще продължи да нараства и ще продължи да се вселява сред хората дотогава, докато не минат президентските избори в САЩ и на някои други места.

 

 

 

– Какво мислите за създадената в Русия ваксина срещу COVID-19?

– Твърде малко е известно за тази ваксина. Ако тя е направена, това е едно много сериозно постижение. Но за да бъде вкарана една ваксина в масова употреба, като оставим настрана всички стремежи за показване на превъзходство, на величие, тя трябва да бъде добре изпитана. Което все още няма как да бъде направено просто защото сроковете за това са твърде малки. Най-вероятно това ще стане в движение.

 

 

Но неслучайно една от най-големите фирми – „Астра Зенека“, получи от Европейската комисия правото да бъде освободена от юридическа отговорност за евентуалните ваксини срещу COVID-19, които тя ще произведе. Това означава, че каквито и нежелани реакции да се получат след прилагането на една такава ваксина, която в случая с „Астра Зенека” още не е направена, фирмата ще бъде освободена от отговорност. В страна като Русия, където очевидно ваксината се произвежда от държавата, е много трудно държавата да бъде съдена и да ѝ бъде търсена някаква отговорност при евентуални нежелани постваксинални реакции.

 

 

 

– България трябва ли да направи някакви стъпки за закупуване на ваксина?

– Още е много рано. Ваксината не е вкарана в производство, не е изпитана. За да бъде вкарана една такава ваксина в нашата страна, при положение че ние сме част от Европейския съюз и в нашата страна важат всички регулации, които са в сила в ЕС, това няма как да стане. Лошото е това, което казах, че някои фирми производители вече вземат мерки да бъдат освободени от отговорност при евентуални нежелани странични реакции от техните ваксини. Което е обезпокоително.

 

 

 

– А как оценявате шансовете за ваксина на нашия екип от БАН?

– Нашите шансове са като да се класираме на Световното първенство по футбол. Имаме шансове.

 

 

– Ваши колеги предупредиха, че ще стане опасно наесен, когато сезонният грип се смеси с коронавируса. Споделяте ли това мнение и какво мислите за мерките, които се обмисля да бъдат въведени в училищата за новата учебна година?

– Ще стане опасно, защото ние нарушаваме един основен принцип в медицината. Необходимо е в болници да влизат само хора, които са болни. Всички останали, на които им няма нищо, просто трябва да продължат да живеят нормално – да ходят на училище и на работа. А не да обикаляме и да изследваме здрави хора и според резултатите от изследванията да ги затваряме, да ги карантинираме. Ако на децата им няма нищо, те просто трябва да ходят на училище. Ако някой се разболее, трябва да си остане вкъщи, както се е случвало с всички подобни заболявания досега. Това, което се казва, че ако в един клас се установи дете, положително на COVID-19, класът ще бъде поставен под карантина, просто е невъзможно. Децата ще започнат да си търсят положителни тестове за коронавирус, както се е случвало винаги досега в училищния фолклор.

 

 

 

Предложенията, които се правят за новата учебна година, са пълно безумие. Сигурен съм, че е с добри намерения, с цел да се ограничи евентуалното разпространение на инфекцията. Но имам чувството, че то се прави от същите хора, които през март въведоха КПП-тата, които чакаха чувалите с трупове, хладилниците. Просто тези мерки няма как да бъдат въведени в училищата. Да се карат децата да ходят с маски в междучасието, в час да ги махат, различните класове да са в различен времеви график – който го мисли, никога не е ходил на училище и никога не се е занимавал с деца. Ако ще се действа така, това е един много хубав начин да се унищожи цялата учебна година. И ако ще се прави това, най-добре е да се обяви тя за нулева.

 

 

Не бива да се забравя, че децата са най-малко изложени на опасност да се разболеят тежко, когато се заразят. И всъщност те са тази част от населението, която трябва да се срещне с инфекцията, да я прекара. Всички мерки, които сега предлагат да бъдат въведени в училищата, нямат никакви медицински основания. И най-доброто доказателство е случващото се по време на протестите. Виждате, че хората по площадите не се разболяват. Нищо не се случи и с отварянето на детските градини. Крайно време е да се спре с насаждането на този страх и ние да се върнем към нормалния ритъм на живот, като се спазват най-елементарните предохранителни мерки.

 

 

 

Най-важното – да се спре с това безсмислено правене на тестове. Всеки ден се дават по 600 000-700 000 лв. за PCR тестове, с които се доказват около 200-300 души. Тоест, цената на това да се открие един заразен с коронавирус индивид е около 3 000 лева. Ние даваме 3 000 лева, за да открием, че някой, на когото в огромната част от случаите му няма нищо, е положителен за COVID-19. Какъв е смисълът на цялата тази работа? Ако хората са болни, те трябва да влязат в болница. Ако не са много болни – да си останат вкъщи.

 

 

 

Но всички останали трябва да живеят, да работят и да учат нормално и да спрем да се изследваме. Много по-добре е парите, които се дават за тестове, да отидат за заплати. Една медицинска сестра получава 600-700 лв. заплата, в същото време, за да установим един положителен за коронавирус човек, ние даваме около 3 000 лева всеки божи ден. И като намерим някой положителен, го затваряме, затваряме фирмата, фабриката и това води до допълнителни щети. Просто няма никакъв смисъл, това е безумие.

 

 

Здраве

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023