Политика

Гешев пред прокурорите в Бояна: Ще ви кажа защо сме мафия. Защото внесохме в тъмнината светлина

Гешев пред прокурорите в Бояна: Ще ви кажа защо сме мафия. Защото внесохме в тъмнината светлина

 

big_buibuiu

 

 

Опит да се унищожи българската прокуратура под формата на борба за демокрация, така определи главният прокурор Иван Гешев протестите с искане за неговата оставка. Той заяви, че прокурорите и следователите работят под постоянни атаки, от които страдат и семействата им.

 

 

„Ще ви кажа защо сме мафия. Защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, по завета на Левски“, това заяви главният прокурор във встъпителното си слово на Националното съвещание на прокуратурата. Той изброи какви според него са успехите на прокуратурата, откакто той я оглавява и заяви, че хората вече не живеят в страх, че ще бъдат ограбени последните им спестявания, че ще бъдат изнасилени и запалени в домовете си.

 

 

„Ние сме лоши за лошите, което значи, че сме добри за народа“, каза Гешев.

 

 

 

 

Ние сме тук, за да кажем, че ние прокурорите, следователите и съдебните служители също като 16-я американски президент Линкълн, можем да кажем – вървим бавно, но вървим напред.

Той влезе в ролята на мъченик, герой и жертва едновременно: „Цената са атаки, а тази цена я плащат и нашите семейства. Мафия сме, защото внесохме светлина с дела, а не с думи, мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, защото решихме проблема с телефонните измами, намалихме кражбите и грабежите, защото правим всичко възможно хората да живеят без страх, защото ще им бъдат ограбени последните спестявания, изнасилени или запалени къщите им, защото спряхме процеса България да се превърне в бунище, защото арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни, включително и закрилящите ги служители от най-високите нива на  правоохранителната система, защото за пръв път от демократичните промени повдигнахме обвинения на действащ министър и зам.-министър и на още куп чиновници от нивата на държавната йерархия“, заяви Гешев.

 

Говорителката му Сийка Милева също взе думата: „Държавата е тази, която трябва да гарантира, че поркурорите и следователите са в състояние да изпълняват тази фунция без сплашване и вмешателство“.

 

На съвещанието са 700 прокурори и следователи.

Снимка: БТА

Преди и по време на събитието активисти на „Да България“ протестират с искане за оставката на главния прокурор. На място има засилено полицейско присъствие за осигуряване на обществения ред. Има и един арестуван.

 

 

 

Съвещанието започна с химните на Република България и на ЕС. Главният прокурор заяви, че прокуратурата е подложена на атаки от всякакъв характер и е наричана мафия, защото не допуска двойни стандарти – едни за хората с влияние и останалите българи, защото се е справила с телефонните измами, защото кражбите са намалели, защото с уведомление на прокуратурата са замразени над 3 млрд. лв. и то без последните медийно известни случаи от началото на годината.

 

 

 

По думите на Иван Гешев прокуратурата е наричана мафия още заради това, че е спряла процеса България да се превърне в бунище и е арестувала наркопласьори, както и закрилящи ги полицаи. Иван Гешев отбеляза и че прокуратурата, за пръв път след промените през 1989 г., е повдигнала обвинение на действащ министър и зам.-министър, както и че заради внесени в съда дела в чужбина се укриват едни от най-влиятелните хора.

 

 

 

„Това е причината ние да сме лоши за лошите, което означава само едно, че сме добри за българските граждани и общество, за тези, които ни плащат заплатите, и това е единственото важно. Означава, че си вършим добре работата“, добави Гешев.

 

 

 

Според него са „нормални“ политическите атаки и опитите да бъде унищожена прокуратурата, макар и под прикритието на борба за демокрация, при тези обстоятелства.

 

 

 

„Всички ние сме тук, защото е достигната червената линия, а тя – е застрашено върховенство на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура“, заяви още Иван Гешев.

 

 

 

След главния прокурор започнаха изказвания на прокурори.

Очаквайте подробности

 

 

Оф нюз, Фрог нюз, Петел

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024