ОБЩЕСТВО

Ден 26: Протестът поиска извънредно свикване на парламента… ВИДЕО

Ден 26: Протестът поиска извънредно свикване на парламента… ВИДЕО

protest_sofia_bgnes

 

 

 

 

До този момент не чухме нито една дума от политическите сили, които бяха информирани за факта, че по сделката с Vivacom с губят едни 350 млн. лева държавна претенция. Към момента никой не е стартирал събиране на подписка в Народното събрание. По правилник трябват 48 народни представители, за да се свика извънредна сесия и съответно да бъде потърсена отговорност на шефа на КОНПИ и на финансовия министър, за да кажат по каква причина българският народ е ощетен с 350 млн. лв. 

 

 

 

 

Това заяви Арман Бабикян от Отровното трио на брифинг заедно с адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков.

Според него народните представители показват, че плажната хавлия за тях е по-важна, отколкото 350 млн. лв. за българския народ.

Бабикян добави още, че чл.78, ал.3 от Конституцията казва, че и президентът би могъл да свика или да се обърне към НС, за да се свика извънредна сесия. „Депутатите трябва да се съберат и да потърсят сметка за загубените от България средства, тъй като запорът е държавна претенция. Дали президентът ще се възползва от това, също предстои да видим. Дотук виждаме тотална пасивност и незаинтересованост от поредната кражба“, допълни той.

 

 

 

 

По думите му министърът на европейските въпроси във Франция „ясно каза, че  искат механизъм и правилник за харченето на компенсаторните пари в размер на 750 млрд. и ограничаване на средствата за страни, в които корупцията доминира. Изказването е от днес. Ние сме точно такава страна. Не съм убеден, че част от тези пари на българския народ и на европейските данъкоплатци трябва да влязат у нас, за да бъдат окрадени“.

„Ние сме проследявани и подслушвани“

Проф. Велислав Минеков заяви пред журналисти, че имат сведения, както и лични наблюдения, че са проследявани и подслушвани. „Интересно е, че части от наши разговори не само че са били записани, но се появиха и в някои медии, което е повече от странно. Доколкото разбирам към нас са предявени обвинения. Службите работят в обвинение, че ние работим срещу устоите на държавата“, съобщи проф. Минеков.

 

 

 

 

 

Той добави, че „Отровното видео“ иска отговор от прокуратурата, от ДАНС, от ДАР действително ли са проследявани и подслушвани и защо. „Нека да продължат. Ние го виждаме, но искаме да знае причината за това“, каза Минеков.

 

 

 

„След прослушване на нашите разговори, това, което получават като сведение, те го използват като заплаха към хората, с които разговаряме. Получаваме множество подобни обаждания. Когато ни се обади човек, който е получил 10 предупреждения заради нашия разговор, това вече идва в повече. Заплахите са най-различни – от уволнение до прекъсване на бизнес, проверки. Те са класически тип заплахи“, подчерта един от организаторите на протестите.

 

 

 

Проф. Минеков съобщи още, че „4 мобилни апаратури, специализирани, много скъпи машини за подслушване и проследяване, са в частни ръце. Как държавата е разрешила притежаването на тези машини, как те са официализирани и възможно ли е държавата да не знае за техния внос и за тяхното използване?“, попита той.

 

 

 

Рекет

Адвокат Николай Хаджигенов обърна внимание на разследванията на Антикорупционния фонд, като обясни, че има достатъчно данни, че прокурори са изнудвали граждани.

„Ясно е, че нито един от 1800 прокурори в България няма да образува дело срещу Иван Гешев. В трите серии на „Джуджетата“ (разследването на Антикорупционния фонд за завземането на бизнеса с асансьори на Илия Златанов – бел. ред.) става ясно и има достатъчно данни, че прокурори от Специализираната прокуратура, и не само, са извършили присвоявания в особено големи размери, преставляващи престъпления от особено тежък случай, и изнудване, познато и като рекет“, заяви Хаджигенов.

 

 

 

Рекетът у нас се наказва по-тежко от убийството, дори общият състав на рекета се наказва с от 5 до 15 години лишаване от свобода, добави той.

 

 

 

Хаджигенов попита и кога „главният каскет на републиката ще образува производство срещу тези прокурори, доколкото филмите са съвсем достатъчни, вече са три. В последния епизод на „Джуджетата“ ставаше въпрос за 500 000 евро в брой. Отново „сделката“ е сключена в двора на Специализирана прокуратура. Ако някой не е разбрал – това е една от причините да настояваме за оставката на Гешев и ние ще я получим“.

 

 

 

Протестите ще ескалират всеки ден

„Отровното трио“ добави още, че „след малко“ ще бъде затворен площадът и булевардът пред Община Варна с палатки. „Това лека по-лека ще се случи в цялата страна. Ескалация ще има всеки ден, но ще го обявяваме ден за ден, защото не искаме властта да успее да се противопостави, както стана в Стара Загора. Затова подаваме информацията на парче“, подчертаха организаторите на протестите.

 

 

 

 

 

Продължава протестната блокада на три ключови кръстовища в столицата в ден №26 от антиправителствените протести. И днес се очаква те да се разиграят на няколко фронта, като финалната точка ще бъде Орлов мост. Протестите вече са целодневни, но по-силно присъствие се очаква в часовете около и след 19 ч. Тогава демонстрантите ще потеглят и на обичайното си шествие.

Ето и хронологията на днешния ден:

 

 

Почти месец хората всяка вечер са на улицата и настояват за оставката на кабинета “Борисов 3” и тази на главния прокурор Иван Гешев. От около седмица протестиращите блокират и пътища. Палаткови лагери има на няколко места в столицата. Блокада има и на пътя Стара Загора – Хасково, която продължава от петък.

 

През уикенда бе блокиран и бус на майките от “Системата ни убива”, който и до този момент се намира в района на Софийския университет.

 

Продължават да се разгарят протести и на наши сънародници отвъд граница. Българи в чужбина излязоха в подкрепа на гражданското недоволство у нас в Бирмингам, Прага, Брюксел. Протести на Острова има вече 24 последователни дни. На демонстрации излизат още и в Лондон, Оксфорд и Есекс. Недоволни българи се събраха и пред българското посолство в Париж. Сънародниците ни протестират и в Мюнхен, Майнхайм, както и в австрийската столица Виена пред катедралата „Свети Стефан“.
.

Протест на българите в Бирмингам

 

Пулсът на протеста продължава да е постоянен. Всяка вечер пространството на “Триъгълника на властта” се изпълва от хиляди хора. Няколко поредни дни редовното шествие преминаавше и покрай сградата на Европейската комисия в знак на недоволство заради липсата на реакция от страна на Брюксел. Междувременно пък чуждестранните медии продължават да пишат за случващото се у нас.
ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

 

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

 

Протестите се разгоряха и на фона на нестихващи скандали във властта – припомняме за изтеклите скандални записи и снимки. Последният запис се появи в пространството миналата седмица.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.

 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас.

 

ОФ нюз, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024