ОБЩЕСТВО

Ден 35: Българите попитаха Меркел: Сляпа ли сте, или корумпирана?

Ден 35: Българите попитаха Меркел: Сляпа ли сте, или корумпирана?

117785872_589153671781364_739690341185666687_n
Точно в 18.30 граждани застанаха под прозорците на германското посолство и попитаха Ангела Меркел сляпа ли е за нередностите в България, корупцията и престъпността по високите етажи на властта.

Викове „Оставка“ и „Мафия изпълниха пространството пред дипломатическото здание. Десетки протестиращи се включиха в инициативата „Масово затваряне на очи“. Сред присъстващите има и деца.

 

 

 

 

Пред германското посолство е застанал и един от младежите, които пострадаха сериозно след полицейска агресия във втория ден от началото на антиправителствените демонстрации.

 

 

Протестиращите поканиха всички утре в 9 ч. сутринта пред парламента.

 
.

.

.

.

 

 

Дойче веле също отрази събитието:

 

 

Десетки протестиращи се събраха пред сградата на посолството на Германия в София. Участниците в демонстрацията носят лозунги и развяват българския, и европейския флаг. Тъпани, барабани и свирки огласят шествието. Масово затваряне на очи пред германското посолство – така се нарича една протестна акция, която млади хора организират днес в София. Целта им да призоват Германия да заеме ясна позиция за случващото се в България, съобщи „Дойче веле“.

 

 

 

 

В своя призив те казват още: „Искаме да знаем как се съвместяват претенциите за върховенство на закона, които съпътстват всяка европейска директива към България, с широко затворените очи на европейския политически елит за техните „партньори“ от ГЕРБ“.

 

 

 

 

Организаторите призовават германските политически лидери да поставят въпроса за корупцията в България и да вземат отношение както към настоящите протести, така и към такива публични фигури като Бойко Борисов, Иван Гешев, Делян Пеевски и Ахмед Доган.

 

 

 

Има полиция и жандармерия. Протестиращите скандират „Оставка“.

Временно управляващият посолството Йорк Шуграф по повод на обявения протест пред посолството на Германия заяви, че за тях е напълно естествено гражданите в Европейския съюз да се възползват от правото си на свобода на изразяване и мирен протест.

 

 

 

 

„Решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България. Ангажираността на гражданското общество и готовността за диалог са основни принципи на демокрацията. Застъпничеството за върховенство на закона и борбата с корупцията са важен елемент от Германското председателство на Съвета на ЕС, поради което ние се застъпваме за нов механизъм на европейско ниво, който допълнително развива и утвърждава принципите на правовата държава във всички държави-членки”, заявява още Йорк Шуграф.

 

 

 

 

Протестиращите са несъгласни Европа неформално да спонсорира мафиотските структури у нас, които без нейните финансови ресурси не биха могли така здраво да се окопаят във властта, както от началото на членството ни в Европейския съюз.

 

 

 

 

Не искаме нашият министър-председател да бъде „пиколо“ на Меркел и на всички останали европейски лидери, смятат протестиращите.

 

 

 

Ние искаме да прекратим обезличаването на демокрацията в България, за което мълчанието на европейските институции и политически сили допринася вече толкова време, подчертаха още протестиращите.

 

 

Фрог нюз, Дойче веле, Факти БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024