ОБЩЕСТВО

Кошмар! Бебе почина след разкарване през три болници и поискани 1400 лв. от родителите му за превоз до Пловдив

Кошмар! Бебе почина след разкарване през три болници и поискани 1400 лв. от родителите му за превоз до Пловдив

 

big_0000265424-article2

 

 

Спешна проверка на смъртта на недоносено бебе започва здравното министерство, съобщиха за clinica.bg от ведомството. Става дума за бебе, родено в седмия месец в Бургас. Според информацията на clinica.bg, детето е преминало през три болници, като в едната са поискани 1400 лв. на родителите му, за да бъде превозено до клиника в Пловдив.

 

 

 

Случаят повдига много въпроси, тъй като по закон спешният медицински транспорт у нас трябва да е безплатен, ако лечебно заведение не може да окаже нужната помощ на пациент пък, трябва да организира преместването му в по-компетентна болница.

 

 

 

 

За инцидента сигнализира разследващият журналист Димитър Стоянов от „Биволъ“. „Днес едно родено в седмия месец бебе умря. Умря, защото здравеопазването ни е в плачевно състояние!“, написа той в своя профил във фейсбук. Според него частна болница е поискала 1400 лв., за да транспортира детето по спешност в друго лечебно заведение, където да му бъде оказана нужната помощ. Най-накрая линейката тръгва безплатно, но детето загива.

 

 

Проверка на clinica.bg показа, че детето е

 

родено в едно частно лечебно заведение в Бургас, след което е транспортирано във втора частна болница в морския град. Състоянието му обаче налага то да бъде закарано в университеската болница „Св. Георги“ в Пловдив. Според Димитър Стоянов за тази цел във втората болница на родителите са поискали 1400 лв. за спешния транспорт с линейка. След като бащата вдига скандал и започва да снима с телефона си, линейката тръгва за Пловдив без да вземе нито стотинка. Състоянието на детето обаче е критично и то губи живота си.

 

Бащата на починалото бебе се казва

 

 

Светослав Миленов. Под поста на Димитър Стоянов във фейсбук той добавя името на болницата, където са му поискали 1400 лв., но в крайна сметка не са взели нищо. „Аз съм бащата на Боян и не искам сензация или мъст, нека има светлина за следващите, които искат да имат деца по Южното Черноморие“, пише той в коментара си.

 

 

На този етап ще спестим имената на

 

двете частни болници, тъй като чакаме официално становище и от тях. Междувременно от здравното министерство назначиха официална проверка на случая. Тя ще бъде извършена от ИА „Медицински надзор“. От Националната асоциация, на работещите в спешна медицинска помощ пък обясниха, че в подобни ситуации лечебните заведения трябва да осигурят безплатен транспорт за недоноснеите деца чрез Спешна помощ.

 

 

 

„Има и други случаи, в които е

предлагано на недоносени бебета да се транспортират с частен медицински транспорт, което е недопустимо. Ангажимент е на центровете за спешна медицинска помощ да осъществяват този транспорт напълно безплатно. По тази причина те са оборудвани с линейки с кувьози. Освен това бебетата трябва да се транспортират с неонатолог или педиатър, защото се изискват специфични грижи за тях“, коментира д-р Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация, на работещите в спешна медицинска помощ.

 

 

Клиника БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024