Европа

Немската ARD за България: Репортаж за една страна, където корупцията е проникнала в цялата правова държава

Немската ARD за България: Репортаж за една страна, където корупцията е проникнала в цялата правова държава

ardbig_93d4

 

 

Клеменс Ференкоте, кореспондент на мрежата обществено-правни медии в Германия ARD, е подготвил обширен репортаж за протестите в България, пише факти.бг.

 

 

Преди репортажа водещата на радио „Дойчландфунк“ направи следното обобщение:

 

 

„Протестът е насочен главно срещу министър-председателя на България Бойко Борисов, който – според протестиращите – олицетворява симбиозата между власт, олигархия и подкупност. Нашият кореспондент Клеменс Ференкоте разказва за една страна, където корупцията се е инфилтрирала в цялата правова държава.“

 

Разкрития за корупция

 

 

Смачкани бирени кенчета пред „Осемте джуджета“ – с тази картина и скандиранията на демонстрантите срещу мафията започва дългият репортаж на кореспондента на ARD от София. „Осемте джуджета“, обяснява той, е неофициалният офис на един много влиятелен бивш следовател и настоящ адвокат.

 

 

Според разследването на журналиста Николай Стайков от НПО „Антикорупционен фонд“, в този офис се плаща, когато някой иска да стартира или да прекрати наказателни преследвания, пояснява авторът. Той разговаря и с журналиста Николай Стайков, с чиято помощ преразказва на слушателите съдържанието на журналистическото разследване за превземане на бизнеси с „главен герой“ Петьо Петров, известен още като „Петьо Еврото“.

 

 

В една от вечерите на протеста в София германският журналист разказва как хиляди отново са се събрали в центъра на София, за да скандират „Борисов – позор! Оставка и затвор!“ Ето какво научаваме по-нататък от репортажа му:

 

 

Бойко Борисов, който с малки прекъсвания управлява като премиер от 2009 година насам, представлява за много хора в най-бедната и корумпирана страна в ЕС олицетворение на непробиваемата сякаш симбиоза между власт, олигархия и подкупност. В редовете на ЕС и в НАТО смятат 61-годишния Борисов за надежден партньор, за гарант на сигурността по външната граница на ЕС с Турция, за посредник между Евросъюза както с Русия, така и с Турция и балканските държави, за близък политически приятел на Ангела Меркел, добре омрежен в партийното семейство на ЕНП.

 

 

 

Сред демонстрантите цари голямо разочарование от ЕС, към който България принадлежи от 2007 година. Разочарование поради това, че мълчанието от Брюксел и от Берлин е толкова „оглушително“.

 

 

В Европа трябва да си отворят очите

 

 

В репортажа от София става дума и за плаката на 36-годишния Тодор Цвятков, на който е изписано на немски език: „Скъпа Ангела, скъпа Урсула, дали сте слепи или също сте корумпирани?“ Самият Цвятков казва: „Те трябва да си отворят очите. Без помощ от Германия и от европейските държави не можем да спечелим битката срещу корупцията. Иначе ще излезе, че играят в един отбор.“

 

 

По-нататък в репортажа на Клеменс Ференкоте става дума за ежегодните доклади на ЕС за България и последното място в ЕС, което страната заема в корупционния индекс на „Трансперънси Интернешънъл“. Авторът дава думата и на политолога Антоний Тодоров, който казва:

 

 

„ЕС не казва абсолютно нищо. Изглежда, че Борисов е нужен – да речем заради българо-турската граница и заради бежанците. Той може би е нужен и заради много сложните отношения между ЕС, Русия, Турция, Балканите и т.н.“

 

 

 

Германският журналист разказва накратко историята на ГЕРБ и поредицата от изборни победи на партията, прекъсната единствено от изборите за президент през 2016 година, които спечели подкрепеният от социалистите генерал от ВВС Румен Радев. В репортажа политологът Антоний Тодоров обяснява, че днес хората протестират срещу институционалното всесилие на Борисов:

 

 

„ГЕРБ успяха да овладеят цялата структура на държавата. Навсякъде. Този монопол, естествено, създава куп проблеми и според мен тъкмо той е главната причина за протестите.“

 

 

ЕС го е страх да се намеси

 

 

Към края на репортажа германският журналист констатира, че вътрешно-политическото състояние на България предизвиква все по-голямо международно внимание:

 

 

 

„Най-вече младите демонстранти желаят да видят България като функционираща правова държава, а не като най-изостаналата страна по отношение на борбата срещу корупцията. Цитирана е 20-годишната Александра, която казва: „В момента съм принудена да следвам в чужбина, защото в България няма достатъчно възможности за добро образование, за добра работа и за добър живот.

 

 

Искам да се върна в България и тук да създам семейство. Не искам и моите деца да заминават на хиляди километри, за да получат качествено образование. По мое мнение ЕС се бои да се намеси в българската политика. ЕС чака везните да се наклонят в едната или в другата посока, за да може да подкрепи правилната страна.“

 

Факти БГ

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024