Европа

Огромни протести в Берлин и Лондон срещу корона-мерките, има арестувани

Огромни протести в Берлин и Лондон срещу корона-мерките, има арестувани

 

 

phpppzdps_800x_

 

Десетки хиляди демонстранти излязоха на протести в Берлин и Лондон срещу ограниченията въведени заради пандемията от коронавирус.

 

 

 

В столицата на Германия се стигна до напрежение, тъй като властите забраниха провеждането на планирано шествие, тъй като недоволните масово не спазвали социална дистанция от метър и половина и не носели маски.

 

 

 

Участниците издигнаха плакати „Спрете лудостта с коронавируса“ и „Прекратете коронавирусната диктатура“.

 

 

 

На събитието в Берлин се събраха над 18 000 души и прииждаха още в момента, в който полицията се намеси да осуети акцията. Има и арестувани, съобщават световните агенции.

 

 

 

Възрастни, млади и деца се бяха събрали пред Бранденбургската врата тази сутрин, за да се противопоставят на мерките срещу заразата, но час по-късно полицията в града издаде заповед, с която протестът трябваше да бъде прекратен веднага.

След съобщението демонстрантите крещяха „Съпротива“ и „Ние сме хората“, – лозунги, често използвани от крайнодесните, а после изпяха и германския национален химн.

 

 

 

Шефът на полицията в Берлин Барбара Славик предупреди, че ако демонстрантите не се придържат към правилата за безопасност на вирусите, полицията ще освободи района много бързо.

 

 

„Не желаем да гледаме как много хора се събират и са предпоставка за рискове от инфекции“, добави тя.

Протестиращите отговориха с викове „Меркел трябва да си отиде“. Някои от тях дори призоваха за насилие в социалните мрежи.

 

 

 

След прекратяването на първата демонстрация в Берлин, в следобедните часове край „Колоната на победата“ отново се събраха хиляди противници на ограничителните мерки. По данни на полицията, в проявата участват няколко десетки хиляди души.

 

 

 

Също и в Лондон хиляди британци се стекоха на протест срещу наложените ограничения. Протестът е под мотото „Обедини за свобода“ и участниците в него настояват за облекчаване на мерките.

 

 

В момента в страната са задължителни носенето на маски, има ограничения в свободното придвижване, както и е задължително поставянето на ваксина, когато тя бъде официално одобрена.

Протест срещу корона-мерките имаше и в Цюрих.

 

Оф нюз

https://offnews.bg/evropa/ogromni-protesti-v-berlin-i-london-sreshtu-korona-merkite-ima-arestuv-735488.html

 

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024