Здраве

Проф. Христова: Вирусът настъпва, той е около нас. Почти няма човек, който да не познава някой заразен

Проф. Христова: Вирусът настъпва, той е около нас. Почти няма човек, който да не познава някой заразен

 

159185202465263

 

 

 

Разхлабването на мерките се схвана като пълното им отричане. Лична отговорност на всеки е да носи маска, да бъде на разстояние поне 1,5 метра, каза проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според нея на хората им е омръзнало да слушат за нуждата от дистанция и маски, което води до неглижирането на тези препоръки с фатални последствия

 

Тя подчерта, че основната част от хората са безсимптомни, но по-притеснителното е, че не се знае как бихме изкарали вируса. Нараства и броят на по-младите заразени.

 

„Вирусът настъпва, той е около нас. Почти няма човек, който да не познава някой, който е заразен. Не става въпрос само за температура и отпадналост, а за задух. Умира се от коронавирус, а не с коронавирус. На стотина заразени, смъртността е 3%. Няма гаранция къде ще удари, младите не са застраховани“, коментира пред БНТ проф. Христова.

 

Тя подчерта, че хората трябва да бъдат на разстояние един от друг. Тя даде пример със събирането на младите по баловете. В тази връзка напомни, че няма как да сме спокойни, че наргилетата могат да бъдат изцяло дезинфекцирани.

 

Коментарът на проф. Христова бе във връзка със случая на починалия 19-годишен младеж от коронавирус, за когото се смята, че е пушил наргиле и това е възможната причина да се е инфектирал.

 

„Заболеваемостта я виждаме, виждаме колко много са сега случаите. Сравнено с Европа, ние сме на водещите позиции. Тревожно много е разпространението на вируса у нас“, предупреди специалистът. И каза, че заедно с Белгия и Швеция сме страната, в която има най-бързо заразяващи се.

 

„По-важното е всеки да се научи да спазва лична отговорност“, настоя още проф. Христова. Напомни, че не само рисковите групи са застрашени. Обърна внимание, че наесен ситуацията ще е по-сложна и с настъпването на грипа.

 

 

„Ранна ваксинация е единствената възможност за ограничим грипа, особено за възрастните“, каза тя и препоръча всички над 65 г. да се ваксинират. По думите й у нас все повече хора се възползват от ваксината против сезонния грип

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023