Европа

Путин призова ЕС да не се бърка в Беларус

Путин призова ЕС да не се бърка в Беларус

Руският президент Владимир Путин обсъди в телефонни разговори с европейски лидери ситуацията в Беларус. На всички тях Путин е заявил, че натискът върху ръководството на Беларус е неприемлив.

 

Снимка: архив

 

Путин разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, като според съобщение на пресслужбата на Кремъл във вторник, 18 август, разговорът се е провел по инициатива на Берлин.

 

Ситуацията в Беларус след президентските избори е обстойно обсъдена, се казва в съобщението. „Руската страна наблегна на неприемливостта на всякакви външни опити за намеса във вътрешните работи на републиката, водещи до по-нататъшно ескалиране на кризата.“ „Изразена бе надежда за бързо нормализиране на ситуацията“, добави Кремъл.

 

По инициатива на френската страна Владимир Путин разговаря и с президента на Франция Еманюел Макрон.

 

По време на обсъждането на влошената ситуация в Беларус, Владимир Путин подчерта недопустимостта на намеса във вътрешните работи на републиката и оказването на натиск върху беларуското ръководство.

 

И двете страни изразиха интерес за скорошно уреждане на възникналите проблеми, се казва в съобщението на Кремъл.

 

Разговорът на двамата президенти е продължил със задълбочен обмен на мнения за либийската криза. Било е договорено контактите между двете страни да продължат на различни нива.

 

Владимир Путин обсъди случващото се в Беларус и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

„В навечерието на срещата на върха на ЕС беше обсъдено случващото се в Беларус,“ се казва в съобщението на Кремъл. „Руската страна изрази загриженост относно опитите на редица държави да окажат натиск върху ръководството на републиката и по всякакъв възможен начин да дестабилизират вътрешнополитическата ситуация.“

 

„Изявен е интерес да се предотврати конфронтационен сценарий за развитието на събитията“, добави Кремъл.

 

ЕС готов да посредничи между властта и опозицията

 

В сряда, 19 август, Европейският съвет ще заседава извънредно с видеоконференция, за да обсъди събитията в Беларус. ЕС заяви по-рано, че не признава тази победа, а мнозинството в Европейския парламент призова за нови избори.

 

Някои страни членки на ЕС се обявиха за произвеждане на нови президентски и парламентарни избори в Беларус и призоваха ЕС да въведе санкции срещу служителите, отговорни за изборни измами и упражняване на сила срещу протестиращи.

 

Говорител на дипломатическата служба на ЕС заяви днес, че продължава работата по изготвянето на списък за налагане на санкции на отговорните за насилието от последните дни в страната и за опорочаването на изборите. Засега не може да се каже кога списъкът ще бъде готов и предложен за гласуване от Съвета на ЕС, отбеляза говорителят. Той добави, че ЕС има готовност да посредничи между властта и опозицията в Беларус за постигането на политическо решение.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен следи внимателно обстановката в страната и подкрепя протестиращите, добави говорител на комисията.

 

Литовският парламент прие днес резолюция за ситуацията в Беларус и се обяви, за изпращане в Минск на посредническа мисия на Европейския съюз.

 

Автор: dnes.dir.bg

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024