ОБЩЕСТВО

Русия към Макрон: Защо виждате протестите в Беларус, а не в България?

Русия към Макрон: Защо виждате протестите в Беларус, а не в България?

d7895ae37ca245c79f5b8509eef24a09

 

 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз трябва да подкрепя участниците в мирните протести в Беларус, а говорителката на руското външно министерство Мария Захарова му препоръча да види и протестите в ЕС, макар да не назова конкретно България.

 

В друга държава членка на ЕС обаче в момента няма силни протести, освен у нас.

 

 

„ЕС трябва да продължи да бъде мобилизиран в подкрепа на стотиците хиляди беларуси, които мирно протестират за уважаване на техните права, свобода и суверенитет“, написа вчера Макрон в Туитър.

 

 

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свика за сряда извънредно видео заседание на високо равнище, на което лидерите от ЕС ще обсъдят положението в Беларус и какви санкции да наложат на ръководителите на страната. „Народът на Беларус има право да реши своето бъдеще и свободно да избере своя ръководител. Насилието над протестиращи е неприемливо и не може да бъде позволено“, написа той в Туитър.

 

 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че общността е солидарна с народа на Беларус. „Стотици хиляди беларуси излязоха на мирни демонстрации с искане за освобождаване на политическите затворници, наказателно преследване на отговорните за полицейската жестокост и истински избори. ЕС застава до беларуския народ“, заяви той също в Туитър.

 

 

 

Мария Захарова определи загрижеността на Макрон за Беларус като лицемерие и му предложи да подкрепи участниците в протестните акции в Европейския съюз. Тя изрази днес мнението си във Фейсбук, без да назове кои държави в ЕС визира и без да покаже, че забелязва протестите в България.

 

 

 

„Кога той ще помоли ЕС да продължи мобилизацията си заедно със стотиците хиляди жълти жилетки, които на мирни демонстрации настояват за спазване на техните права, свободи и суверенитет? Кога Европейският съюз ще започне да се мобилизира в подкрепа на протестните акции в своето пространство?“, запита говорителката.

 

 

 

 

„Лицемерие в пълния смисъл на думата“, констатира Захарова.

Ръководителят на европейскта дипломация Жозеп Борел заяви в петък след консултативното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, че съюзът не приема резулатите от изборите в Беларус и започва работа за налагане на нови санкции спрямо Минск.

 

 

 

Ротационната председателка на ЕС Германия обяви днес, че е готова да подкрепи разширяването на санкциите на Европейския съюз срещу водещи фигури в Беларус заради кървавото противодействие на протестите. След като министрите на ЕС се съгласиха в петък да съставят списък на потенциалните лица и компании, на които ще бъдат наложени нови санкции, говорителят на германското правителство заяви, че трябва да се обмислят още по-строги мерки. „Разбира се, че разглеждаме възможността да разширим санкциите към други водещи фигури“, каза той пред репортери.

 

 

 

Говорителят нарече масовите демонстрации срещу оспорваните президентски избори през този месец „впечатляващи“ и призова незабавно да се прекратят насилствените репресии и за освобождаването на „политически затворници“.  „Тези хора трябва да знаят, че Европа стои до тях“, каза той.

 

 

 

Говорителят призова за „национален диалог“ между правителството и опозицията „за преодоляване на кризата“, добавяйки, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) може да играе роля за „преразглеждането на изборите“.

 

 

 

 

Великобритания, която напусна ЕС, е готова заедно с партньорите си да наложи санкции срещу виновните за насилието над протестиращи в Беларус, заяви министърът на външните работи Доминик Рааб.

 

 

 

„Спешно е необходимо да използваме възможностите на ОССЕ и да извършим разследване на нарушенията, които направиха изборите нечестни, както и да разследваме последвалите жестоки репресии. Обединеното кралство ще работи със своите международни партньори, за да се въведат санкции срещу онези, които носят отговорност, както и да се поиска отговор от властите в Беларус“, каза Рааб. Той отбеляза, че Великобритания не признава резултатите от президентските избори в Беларус.

 

 

Мигнюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024