Политика

Борисов си приписа заслуга и за предвидения по закон ръст на пенсиите, не пропусна да спомене пак и 50-те лева

Борисов си приписа заслуга и за предвидения по закон ръст на пенсиите, не пропусна да спомене пак и 50-те лева

 

db93aa62e8034594953793d4eef067ae

 

 

 

 

И на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов не пропусна да експлоатира рекламния потенциал на решението от лятото да се раздадат по 50 лв. на пенсионерите за трите месеца от август до октомври. За трети път повод стана отпускането на месечния транш за добавките, който е 105 962 800 лв.

 

 

 

„Всеки един български пенсионер за трети пореден месец ще получи добавка от 50 лева към пенсията си за октомври. Това обещахме и изпълняваме ангажимента си. Тази помощ във времето на пандемия от COVID-19 ще достигне до всички 2 119 256 пенсионери“, изтъкна Борисов във видео, публикувано в профила му във „Фейсбук“.

 

 

 

 

Премиерът не коментира защо подкрепата дойде на шестия месец от кризата, но използва случая да си припише заслуга и за осъвременяването на пенсиите, което е предвидено в Кодекса за социално осигуряване. „Независимо от трудностите, пред които ни изправи COVID-19, от 1 юли т.г. с 6.7% увеличихме всички пенсии“, посочва Борисов.

 

 

 

Това обаче не е негово решение, защото кодексът определя не само задължението за осъвременяване на пенсиите, но и какъв да е процентът на увеличение – съгласно текста на чл. 100, ал. 1 от КСО, пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

 

 

 

Управляващите не за пръв път представят спазването на законите в страната като израз на особено благоволение от тяхна страна. Така в прословутото си изявление „Говорете си, Фейсбук пехливани, не ми пречите“, социалният министър Деница Сачева също бе записала като успех безплатните винетки на хората с увреждания, които от години са тяхно право по закон. Когато „Свободна Европа“ я попитаха защо присвоява като заслуги задължения на правителството по законите на страната, Сачева отговори така: „Можехме да не дадем пари за винетки и да преструктурираме разходи. Ако няма политическа воля да се запазят тези плащания, те може да не се случат“.

 

 

 

Борисов, който замрази пенсиите при идването си на власт през 2009 г., сега се вижда в друга светлина. „Осигуряването на достойни старини на нашите майки и бащи винаги са били първостепенен и неотменен приоритет на правителството. Продължаваме активно да работим за нови и нови мерки в подкрепа на пенсионерите“, твърди той. Само при третото си правителство Борисов даде зелена светлина на редица ощетяващи пенсионерите решения – отметна се от премахването на тавана на пенсиите през 2019 г.;

 

 

опита се да ощети една трета от новите пенсионери с неизгодна за тях формула за изчисление на пенсиите и само сериозното недоволство го спря; под натиска на Патриотите изпреварващо увеличава минималната пенсия, изравнявайки пенсионери с много различен осигурителен принос. Неговото правителство принуди и пенсионерите, които получават добавка за чужда помощ, да се откажат от нея, ако ползват личен асистент, за да плащат от джоба си асистентското възнаграждение.

 

Сега

segabg.com

 

loading...
Политика

More in Политика

ninova

Нинова към ГЕРБ: 160 подписа за свикване на ВНС няма да имате. Оттеглете незабавно проекта!

септември 16, 2020
bruksel-pita-geshev-g-n-glaven-prokuror-razsledvate-li-boiko-borisov-1

Брюксел пита Гешев: Г-н главен прокурор, разследвате ли Бойко Борисов?

септември 16, 2020
5037692a585e543a2a20b6f1ab5e528b

„Воля“ спретна цирк в парламента. Депутатите се появиха с тениски „Аз съм Марешки“

септември 16, 2020
big_kpk

Проф. Мишо: Машините на изборите се чупят, минават часове да се сменят

септември 16, 2020
big_1

Борисов е говорил по телефона с турския президент Ердоган

септември 16, 2020
mf

Правителството взе 5 млрд. лева заем от международните пазари, не е ясно как ще се харчат и раздават

септември 15, 2020