Политика

Брюксел пита Гешев: Г-н главен прокурор, разследвате ли Бойко Борисов?

Брюксел пита Гешев: Г-н главен прокурор, разследвате ли Бойко Борисов?

bruksel-pita-geshev-g-n-glaven-prokuror-razsledvate-li-boiko-borisov-1

 

 

 

„Работи ли главният прокурор по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов?“ – това е един от въпросите, зададени към офиса на Иван Гешев от мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия. Комисията проведе закрито заседание за ситуацията в България в края на август в отсъствието на представители на българските власти.

 

 

 

В публикуваните на сайта на Европарламента 29 въпроса към българското правителство, вицепремиера, главния прокурор и заместник-правосъдния министър, евродепутатите от мониторинговата група питат на какъв етап е разследването при положение, че има сигнали за този случай още през 2019 година. Същия въпрос те задават и във връзка с появилите се аудиозаписи, за които има подозрение, че са на премиера Борисов, със заплахи да изгори евродепутатката Елена Йончева.

 

 

 

„Какви конкретни мерки е предприела прокуратурата в борбата срещу корупцията, разследвани ли са политици, повдигнати ли са обвинения срещу тях и от коя партия са по-голямата част – от управляващата или от опозицията“, е друг въпрос, отправен към институцията и конкретно към заместник-главния прокурор Красимира Филипова.

 

 

Евродепутатите се интересуват също така за предложените промени в Конституцията в контекста на протестите, а също така и от и концентрацията на собствеността на медиите.

 

 

 

„България е на 111 място по индекса на свобода на средствата за масова информация, съобщава се за заплахи над журналисти. Какво ще направи правителството, за да се увеличи прозрачността на собствеността на медиите, за насърчаване на плурализма в това отношение и гарантиране безопасността на журналистите“, питат още от мониторинговата група.

 

Факти БГ

loading...
Политика

More in Политика

5037692a585e543a2a20b6f1ab5e528b

„Воля“ спретна цирк в парламента. Депутатите се появиха с тениски „Аз съм Марешки“

септември 16, 2020
big_kpk

Проф. Мишо: Машините на изборите се чупят, минават часове да се сменят

септември 16, 2020
big_1

Борисов е говорил по телефона с турския президент Ердоган

септември 16, 2020
mf

Правителството взе 5 млрд. лева заем от международните пазари, не е ясно как ще се харчат и раздават

септември 15, 2020
big_112

Минеков: Господин Череп е насочил 65 милиона към корумпиране на управляващата партия и премиера

септември 15, 2020
big_big_big_big_1_3_5cd861

Цветанов изсмуква актива на ГЕРБ от Борисов. Пълни залите в родния край на Томислав Дончев

септември 15, 2020