Европа

Брюксел с разбиващ доклад за страната ни: Българите протестират заради корупцията

Брюксел с разбиващ доклад за страната ни: Българите протестират заради корупцията

евродаклад560x315
Българите протестират заради липсата на наказания за политическата корупция, съдебната система продължава да не е напълно реформирана, а са видими и връзките между политици и медии. Това пише Европейската комисия в първия си доклад за България по новия общоевропейски механизъм. „Липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г. и все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг“, пишат от ЕК, съобщава бТВ.

 

Отбелязва се още, че, въпреки наличието на правна рамка за конфликта на интереси, все още има опасения по отношение на лобирането, което на практика е нерегулирано.

 

 

„Когато става дума за нарушения на върховенството на закона, ЕК има ясната роля на защитник. Няма да се колебаем да започваме наказателни процедури и да продължаваме дискусиите по чл.7 (от Договора за ЕС, който определя действията при нарушаване на ценностите на общността – б.р.).

 

 

Затова и се нуждаем от условия в Многогодишната финансова рамка (за ограничаване на европарите при нарушения – б.р.), за да се справяме с тези злоупотреби с върховенството на закона, които увреждат финансовите интереси на ЕС“, заяви зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова при представянето на доклада.

 

 

 

Въпреки заявките на управляващите за реформи, които да гарантират баланса на силите в съдебната система, Европейската комисия обръща внимание, че и предложените към момента промени не гарантират истински независимо разследване на главния прокурор.

 

 

Причината – процедурата по избирането на специален обвинител, който да се занимава с подобни случаи. Тя е в ръцете на ВСС, а там главният прокурор, подчинените му по закон членове на прокурорската квота и потенциално политическите назначения, идващи също от ПРБ, имат голямо влияние.

 

 

„Липсата на прозрачност на медийната собственост се счита за повод за притеснение. Правната рамка срещу политически вмешателства не забранява на политици да имат медии и има установени връзки между политически лица и медии“, посочват авторите на доклада.

 

 

 

Те отбелязват и че няколко журналистически организации са сигнализирали за онлайн тормоз и физически посегателства срещу журналисти у нас.

 

 

 

Като потенциален проблем се посочват законодателните инициативи в посока на това да се ограничи работата на неправителствените организации с чуждестранно финансиране.

 

 

„Имам информация, че се готви специална резолюция за България. Отделна резолюция за една страна е много рядко нещо. Европейските институции се пазят от това да се бъркат във вътрешните процеси, особено политически. Да има специална резолюция…, не искам да знам какво ще пише в нея“.

 

Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

По думите на вицепрезидента освен докладите за върховенството на закона ще продължи и мониторингът върху България, а „това ще срива имиджа на страната ни в една доста разбъркана ситуация в Европейския съюз“.

 

 

БНР, Би ти ви, Гласове

 

loading...
Европа

More in Европа

560x315

Германия: „Северен поток-2“ ще бъде завършен. Не можем да прекратим диалога с Москва

октомври 17, 2020
covid-19-otnovo-nastapva-evropa-zadava-927

ЕК с призив към всички страни да се подготвят: Започваме масова ваксинация срещу коронавируса

октомври 15, 2020
121652682_10219270902305768_3179857198213198117_o

Урсула фон дер Лайен се срещна с Борисов и напусна Европейския съвет заради заразен с COVID-19

октомври 15, 2020
borisov-pozdraviha-me-uvajavame-protestirashtite-no-resheniata-chak-prez-mart-1

ЕНП към българите: Протестирайте колкото искате, но си чакайте редовните избори през март

октомври 15, 2020
macron_20

Франция въведе извънредно положение, Великобритания регистрира 20 000 нови случая на К-19

октомври 14, 2020
60cece7c237920190efaa9e25244fda4

EС започва да следи под лупа чуждите инвестиции

октомври 11, 2020