Политика

Три български банки замесени в крупния международен скандал за пране на пари, сред тях е и ББР

Три български банки замесени в крупния международен скандал за пране на пари, сред тях е и ББР

1462
България изплува в международния скандал за пране на пари. Три са родните банки, които фигурират в изтеклите шокиращи доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления. Сред тях – и Българската банка за развитие.

ББР бе замесена в скандал преди няколко месеца, когато с поста си се раздели нейният директор – приближеният до Пеевски Стоян Мавродиев. Според докладите Българската банка за развитие е една от банковите институции, участвали в съмнителните транзакции на стойност над 60 милиона долара.

 

 

 

Разкритията са направени от Международния консорциум на разследващите журналисти. Данните са на базата на хилядите документи, събрани от FinCEN. 

 

 

Замесени освен ББР банки, са още “Пиреос Банк” и “Инвестбанк”.
.

.

.

 

 

 

 

 

Според разкритията трансферите са извършвани в периода между декември 2010 г. и април 2017 г., като са били обработвани от банка в Ню Йорк, която е подала сигнали към властите. Над 31 млн. долара са получени в България, а близо 32 млн. долара са били изпратени от страната.

 

 

 
В края на 2016 г. “Пиреос банк” и ББР правят съмнителни, според редица експерти парични преводи, при която към сметката банка са влезли 31 милиона долара. От „Инвестбанк“ са излезли 100  хил. долара към клиент на „Чехословенска обходни банка“.

 

 

 

 

Сред изплувалите лица е българката Ружа Игнатова, която към момента е в неизвестност. Припомняме, че тя, заедно с брат си, бе обвинена в САЩ за финансови измами в огромни размери.

 

 

 

 

Игнатова се представяше за основател на криптовалутата OneCoin, която събра над 4 млрд. долара от инвеститори от цял свят. Според разследавщи обаче, става дума за пирамида, а валутата е била фалшива. Родната прокуратура също се бе заела със случая, но тогава нарушения не бяха открити.

 

 

 

 

 

В разкритията на Международния консорциум на разследващтие журналисти участват и от „Биволъ“. От там обявиха, че тепърва ще публикуват интересни подробности от доклада.

 

 

Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/bbr-chast-balgarskata-sleda-mejdunarodniia-skandal-prane-pari.html

loading...
Политика

More in Политика

php1io21i_559x345

Швейцарска телевизия ни разби: С пари от ЕС – села без ток и канализация, но със стадиони

март 30, 2021
1280-840-angelov

Частично разхлабване: Ето какви мерки са в сила от 1 април

март 30, 2021
phppjfchj_559x345

Нинова представи конкретни мерки за първите 100 дни при спечелване на изборите! ВИДЕО

март 30, 2021
big_006be

Борисов: Аз като гледам наш‘те политически опоненти с кви шкембета са… ВИДЕО

март 30, 2021
big_Boiko_Borisov2

Борисов: Като ластик сме – отваряме, затваряме, отваряме, затваряме. Това е оптималният вариант

март 30, 2021
big_10ab

Ангелов с първи новини кои мерки отпадат и какво остава затворено след 1 април

март 30, 2021