Политика

Вотът в БСП вече е валиден – активността мина 50%

Вотът в БСП вече е валиден – активността мина 50%

 

20131218-14-sega-13121808

 

 

Eдна от енигмите на прекия лидерски вот в БСП падна. Към 15 часа партийната избирателна комисия отчете 45 435 гласували социалисти от общо 80 901 – 56,1% избирателна активност. За да е валиден изборът, в него трябва да участват повече от половината членове на БСП. Така остана да разберем единствено името на победителя. Най-вероятно то ще бъде оповестено в ранните утрешни часове. Основните опоненти са сегашният председател Корнелия Нинова и бившата й дясна ръка Кирил Добрев, с когото в момента са в тежък конфликт.

 

 

 

Активността е ключов момент за драмите в БСП. Ако гласувалите бяха под 50%, спорът за лидера щеше да се пренесе на конгреса. На форума Нинова може и да няма мнозинство. Затова тактиката на вътрешната опозиция е да остави лидерската дилема отворена до конгреса. В изпълнението на тази цел вътрешната опозиция призова през последните дни членовете да не гласуват. Успоредно с това се възмущаваше с голяма доза основание от избирателните списъци. Сега най-вероятно активността ще бъде оспорена.

 

 

 

Изборният ден е с продължителност от 07.00 до 19.00 часа, а упражняването на вота се осъществява единствено срещу предоставяне на лична карта. 1140 са избирателните секции в страната. Предвидени са 3 вида урни – стационарни, подвижни и мобилни, като мобилната се движи по график между малки населени места.

 

 

 

След края на изборния ден резултатите ще бъдат засечени трикратно от централната изборна комисия. В началото ще бъдат въведени електрони таблици, после ще се въведат хартиените протоколи от общинските избирателни комисии, а накрая – протоколите от секционните избирателни комисии.

 

 

 

Първоначално бяха издигнати цели 55 кандидати, но впоследствие петима от тях потвърдиха, че ще участват в надпреварата – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков. Жаблянов и Янков декларираха отказ преди няколко дни, но останаха в състезанието. Те призоваха партийците да не гласуват и така сътвориха парадокс – участници във вота апелират към избирателите за пасивност. Отказа се единствено Тодоров.

 

 

 

 

Днес Нинова гласува в секция в столичния квартал Оборище. Веднага след това тя се сравни с атиняните, които отблъснали атаката на персийците и защитили демокрацията на същата дата преди през 490 г. пр н.е. „На днешния ден е била битката при Маратон. Тогава гърците побеждават персийците и спасяват гръцката демокрация. Един грък, Фидипид, бяга от Маратон до гората в Атина и съобщава, че на площада победата. И до днес в Олимпийските игри има маратонско бягане, а политиката е маратонско бягане – изисква постоянство и издръжливост. Ние, българските социалисти, в последните 4 години бяхме постоянни в битката с мафията“, обяви Нинова.

 

 

 

„Гласувах за този, който може да направи БСП отново победител. Така, че хиляди, милиони да се гордеят с нея“, каза пък Кирил Добрев. „Прилича ми малко като в казармата, където получавах заповеди да копая от оградата до обед. В случая, ние гласуваме от сутринта, докато изберем председател. Надявам се всички социалисти да са във форма“, добави социалистът. Кандидатът за лидерския пост уточни, че се е объркал кой е останал в битката за председателското място и кой се е оттеглил. „Има доста сигнали от сутринта, моят екип ги обобщава. Изпратили сме доста сигнали. Имаме рекордьори, които за 22 минути са гласували 30 души. Това са някакви гении, които за около 40 секунди е попълнил ЕГН-то си и е гласувал“, коментира Добрев. По думите му мобилната секция във Варна трябва да обиколи 419 адреса, според него това е за Рекордите на Гинес. Той пожела успех на колегите си и призова социалистите да бъдат активни.

 

 

 

 

Само няколко часа след старта на червените избори за соцлидер жалбите в БСП за изборни нарушения започнаха да валят, съобщи Dariknews. Причината – неотворени секции навреме, липсващи адреси на секции, както и промяна на адресите в последния момент. Жалбите бяха основно срещу агитация в полза на Нинова.

 

 

Сега, Дарик

segabg.com

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024