ОБЩЕСТВО

Главният секретар на МВР пред президента: Не съм съгласен, че е извършено полицейско насилие

Главният секретар на МВР пред президента: Не съм съгласен, че е извършено полицейско насилие

 

glavniat-sekretar-na-mvr-pred-prezidenta-ne-sam-saglasen-che-e-izvarsheno-policeisko-nasilie-1

 

 

Действията на полицията при размириците и разчистването на блокадите бяха перфектно планирана и изпълнена операция с минимални щети. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на среща при президента Румен Радев.

 

 

 

„Можеше да има кръв, но мисля, че полицаите със своите действия избегнаха това. Ако има конкретен сигнал за някого, ще се извърши проверка и съответните полицаи ще си понесат последствията“, каза Иванов, цитиран от „Труд“.

 

 

 

По повод журналистите той каза: „Ако някой метне по мен бомба и след това извади журналистическа карта – да, ще бъде задържан.“

 

 

За използваните от полицаите средства той изтъкна, че служителите на реда имали право да употребяват лютив спрей, а протестиращите имали CS газ. Нервнопаралитичен газ не бил употребяван от МВР. „Използвали сме минимална сила, защото уважаваме правото на протест“, заяви той.

 

 

„Не знам дали е удобно да казвам какво се случи – да ги бият с българските знамена, да ги удрят и хващат за слабините… Тези момчета и момичета също трябваше да се приберат вкъщи и да прегърнат семействата си. Защо си мислите, че тези полицаи се интересуват от политика? Ние си вършим работата, така сме възпитани. Не съм съгласен, че е извършено полицейско насилие. Още в началото казах, че няма да толерирам полицейски своеволия. Ще се извършват проверки“, заяви още главният секретар на МВР.

 

 

 

„Каквото и да кажа, може да се сметне, че съм пристрастен, но кадрите не са. Те показват какво се случи с тези полицаи. Бомбите падаха върху тях. Получих и много критики за бездействието на полицията. Знаете ли какво ми беше да гледам как хвърлят бомбички по МВР? Все едно замеряха мен. Но аз няма да обвиня никого, така съм възпитан“, коментира Иванов.

 

 

 

Той подчерта, че ако бъде установен случай на полицейско насилие и има събрани доказателства, служители ще бъдат наказани, както се е случило с тези, които са превишили правомощията си в първите дни от протестите. „Когато прокурорите кажат, че има достатъчно доказателства, и съдът каже: „Виновен“ – това е така. Аз няма да бъда нито съдник, нито да оправдавам. Смятам, че полицаите си свършиха работата и не допуснаха сградите да бъдат окъпани в кръв“, каза още Иванов.

 

 

 

„ДАНС работи в тясно взаимодействие с МВР. Ако сме имали информация, тези неща нямаше да се случат. За това, което сме получили като информация, са предприети конкретни действия. Това, в което мога да уверя българските граждани, е, че ДАНС си върши работата по закон. Имаме достатъчно доказателства, които са докладвани на прокуратурата“, заяви председателят на агенцията Димитър Георгиев, цитиран от „Труд“.

 

 

Труд, Факти БГ

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024