Политика

Дариткова: Готови сме да подадем оставка, след като посочим път, по който да се развива България

Дариткова: Готови сме да подадем оставка, след като посочим път, по който да се развива България

 

 

d7d528aa65b4ba8784cfaa8279f01622

 

 

 

 

“Тази война с президента не я започнахме ние. Тя започна още в началото на годината, когато президентът свали доверието си от правителството“.

 

 

 

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

 

 

“Заради насажданата омраза и обидите трябваше да покажем отношението си чрез напускане на парламента. И то не само ние, но и ВМРО, ВОЛЯ и независимите. Не можем да приемем обидните квалификации, които Румен Радев отправи към нас, не приемаме поведението му, което предизвиква разделителни линии, призовава за бунт и метежи“, допълни д-р Дариткова.

 

 

 

Според нея днешните сцени от протеста с ранени полицаи и запалена слама в краката им по никакъв начин не чертае по-добра перспектива за България.

 

 

 

 

„Затова ние предложихме свръх легитимната процедура за свикване на ВНС и промяна на Конституцията. Всяка политическа сила изказа своите идеи, не сме обсъждали идеята на ДПС за експертен кабинет, защото бяхме заети с разговори за събирането на подписите“, допълни тя.

 

 

 

“За да променим посоката, в която се движи българското общество, смятаме, че трябва да има нов обществен договор, като той трябва да стане чрез обществен дебат. Смятаме, че ако се стигне до Велико народно събрание, то ще даде възможност за легитимно широко представителство, за да може да се чуят всички части на българското общество“, каза още тя.

 

 

 

“Готови сме да подадем оставка, след като поемем отговорността и посочим път, по който да се развива България. Предлагаме обществен дебат за това как да функционира българското общество. Една нова Конституцията ще очертае механизмите, по които ще функционират трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. Искам да подчертая, че това, което ние сме внесли, не предопределя Конституцията, която ще се гласува от ВНС“, допълни д-р Дариткова.

 

 

 

“С какво служебното правителство ще допринесе за дебата в обществото и проблемите му? Кой проблем ще реши то?“, попита още председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Тя обяви че е воден диалог с останалите групи и са приети част от предложенията на партньорите – ВМРО, НФСБ, ВОЛЯ и независими.

 

 

 

На въпрос как така от ВОЛЯ са променили решението си и са подкрепили проекта на управляващите, тя отговори, че вероятно обликът на протеста днес също е допринесъл за това от партията на Веселин Марешки да се съгласят да ги подкрепят.

 

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024