ОБЩЕСТВО

Ден 72: Европа, сляпа ли си? Или си като него? (на живо)

Ден 72: Европа, сляпа ли си? Или си като него? (на живо)

bgnes_protest57
Международни скандали вече тресат кабинета “Борисов 3”. Преди няколко дни сериозна червена светлина светна от Брюксел, а за началото на октомври месец е насрочен дебат в ЕП за състоянието на демокрацията и върховенството на закона у нас. ЕК пък изпрати подробни въпроси на главния прокурор Иван Гешев за къщата в Барселона и записите с Борисов. Междувременно пък разследване на германското издание “Шпигел” разкри близките връзки на Борисов с Ердоган.

Поредна гореща седмица за управляващите от началото на избухналото гражданско недоволство. Демонстрациите по столичните улици (а и не само) продължават вече 72 дни.

 

 

 

 

 

 

Тази седмица ескалация на напрежението имаше във фоайето на бившия Партиен дом, след като протестиращи и майки от “Системата ни убива” се барикадираха в Народното събрание, но бяха изнесени насила от сградата от служители на НСО. Последвалият протест бе мащабен, а във фокуса попадна и искане оставката на председателят на НС Цвета Караянчева, по чието нареждане бяха изнесени гражданите.

 

Идната пък седмица ще се проведе Велико народно въстание III.

 

 

„Европа, сляпа ли си? Или си като него?“ беше поставен от протестиращи на стълбите на Народното събрание.

„Готвим се за Велико Народно Въстание на 22.09! Заедно предизвикахме сериозен международен отзвук за корупцията и беззаконието в България. Няма да спрем!“, казват от Отровното трио.

 

 

 

 

 

Хронологията на днешния протест следим на живо.

 

20.48 ч.

 

Към този час протестиращите в района на „Триъгълника на властта“ вече са хиляди.

 

20.40 ч.

 

Шествие ще има отново до сградата на Европейската комисия. Причината – Брюксел все още не е отворил „широко затворените си очи“.

 

Преди шествието гражданите опънаха плакат на стълбите пред сградата на бившия Партиен дом. Такъв ще бъде опънат и в района на европейското представителство на ул. „Г. С. Раковски“.
.

20.34 ч.

 

„Преди малко видяхме политическата проституция – за някой лев, за някое кресло са готови на всичко. Не заради вас, а заради себе си“, посочи от трибуната Николай Хаджигенов.

 

„Това, което се случи днес в НС е гавра. Тези са готови на всичко само и само да добутат до там те да проведат изборите. ГЕРБ и диктатора Борисов правят избори!“, посочи още юристът от „Отровното трио“.
.

.

20.15 ч.

 

Колко струват думите на управляващите? Поредно видео се прожектира на стената на бившия Партиен дом.

 

На фона на празните обещания звучат свирки, а протестиращите скандират „Оставка“.

 

20.00 ч.

 

„72-ри ден ние пак сме тук и пак им искаме оставките и те пак не ни чуват“, заяви един от протестиращите от трибуната.

 

Към този час под прозорците на властта продължават да се събират хора. В момента присъстващите са стотици.
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

19.20 ч.

 

Към този час в района на така наречения „Триъгълник на властта“ продължават да се събират хора.

 

А иначе гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

 

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

 

Фрогнюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024