Европа

Звучен шамар за Бойко Борисов от Доналд Туск, отказа му колективна подкрепа от ЕНП

Звучен шамар за Бойко Борисов от Доналд Туск, отказа му колективна подкрепа от ЕНП

 

zvuchen-shamar-za-boiko-borisov-ot-donald-tusk-1

 

 

 

Председателят на Европейската народна партия Доналд Туск не е приел предложението за оказване на колективна подкрепа на Бойко Борисов, пише “Политико”, предаде агенция БГНЕС.

 

 

 

 

На среща на Европейската народна партия (ЕНП) в сряда евродепутатът от управляващата в Унгария партия Фидес Тамаш Дойч изрази солидарност с партията ГЕРБ на българския премиер Бойко Борисов, която също е от семейството на ЕНП.

 

 

 

Дойч призовал останалите членове на групата да бъдат по-убедителни и ангажирани в оказване подкрепа на ГЕРБ. Критиката към Борисов според унгарския евродепутат трябва да предизвика колективна защита.

 

 

Подтекстът на изявлението му е почти прозрачен – същото е трябвало да се случи и в случая с Унгария, която е критикувана за редица политики на премиера си Виктор Орбан.

 

 

 

Любопитното от вчерашната среща обаче е, че, според „Политико“ Доналд Туск не се е съгласил с доводите на Дойч. Туск стана председател на ЕНП в края на миналата година.

 

 

 

Обсъжданията в ЕНП на кризата в България бяха в навечерието на днешната среща на еврокомисаря по ценностите и прозрачността Вера Йоурова с комисията на Европарламента по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи. На срещата ще бъде обсъден мониторингът на ЕС върху съдебната система в Румъния и България.

 

 

 

Миналия месец над 50 евродепутати, главно от групата на социалистите и демократите и Зелените, изпратиха въпроси до комисията, в които изразиха опасения относно „непосредствена заплаха за върховенството на закона и демокрацията в България“.

 

 

БГНЕС

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024