Политика

Йончева: Борисов се страхува от разплитането на аферата „Барселона“. Темата България влиза в ЕП през октомври

Йончева: Борисов се страхува от разплитането на аферата „Барселона“. Темата България влиза в ЕП през октомври

elena_ioncheva2
Борисов се страхува от разплитането на аферата „Барселона“. Темата България влиза в пленарна зала на ЕП през октомври. По отношение на страната ни ще има два механизма за наблюдение. Това каза евродепутатът Елена Йончева по БТВ.

 Вчерашната среща в ЕП бе важна за България и тя бе проведена по наша и моя инициатива. ЕНП не са били за подобно обсъждане. Механизмът  за наблюдение  продължава спрямо България  никой не се ангажира с неговото отпадане, той като процесите в България са изключително обезпокоителни. Ще има два механизма- нов, който е за върховенство на закона и свобода на медиите, и старият- механизъм за сътрудничество и проверка

 

 

 

Първата седмица на октомври ще има дебат в пленарна зала за България. Работя за резолюция по отношение на върховенството на закона в България.  Това се прави за държави в критично положение. Този дебат ще има конкретни последствия за България. Комисията ЛИБЕ покани Борисов през август. Той отказа да се яви.  Нито един премиер на а отказвал. При Малта имаше дебат и министър-председателят си подаде оставка. От голямо значение е тази резолюция.

 

 

 

 

Депутатите не са доволни от отговорите на представителите на българското правителство. Тук за България така не се говореше, когато дойдох тук. Сега България е част от дебата в резултат на протестите и нашата работа.

 

 

 

 

Вчера много остро се изказаха евродепутатите. Дори представителите на ЕНП се изказаха балансирано. Няма голяма западно европейска медия да не пише за демонстрациите и да не осъжда случващото се у нас. Европейските лидери не може да не се съобразяват със своите избиратели. Политико каза, че Доналд Туск е отказал колективна подкрепа на ЕНП за Борисов и правителството. Това означава, че ледът се пропука.

 

 

 

 

Ние може да се сравняваме с Беларус, там и у нас има тоталитарен режим. Колегите от ЛИБЕ се запознати детайлно с всичко случващо се в България, с аудиозаписа на Борисов също. На България ще се гледа по друг начин. ЕК има свои механизми по които да регулира процесите, включително и спиране на еврофондове. Българските граждани не трябва да страдат, затова Борисов трябва да си тръгне. Не трябва да допускаме повече борисовци до управлението на държавата.

 

 

 

 

Случаят „Барселона“, който съм внесла в Главна прокуратурата, това са три сигнала, които аз съм подписала. Г-жа Нинова не ги подписа. Знаете Ал Капоне как е бил отстранен-за неплатени данъци. Борисов се страхува от тази афера, защото тя може да се разплете на европейско ниво. Тези сигнали са тук на масата и съдържат много голяма конкретика. Би трябвало прокуратурата да рабати. Тук са пътеките, по които може да се стигне до г-н Борисов.

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024