Европа

Йончева: Следват тежки процедури в ЕС срещу Бойко Борисов и неговото правителство

Йончева: Следват тежки процедури в ЕС срещу Бойко Борисов и неговото правителство

 

phpzwo5am_800x_

 

 

 

 

Работим да има дебати за ситуацията в България в пленарната зала на Европейския парламент още този месец. Оттам нататък следват тежки процедури, които ще бъдат насочени срещу Бойко Борисов и неговото правителство, неговото управление, не срещу българските граждани, обяви евродепутатът от БСП Елена Йончева в интервю за предаването „Студио Хъ“ на телевизия 7/8.

 

 

 

 

През юни, още преди протестите в България, тя е получила уверение, че на дебатите ще присъства зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, която отговаря за върховенството на закона. „Очаквам да има изслушване в пленарната зала, а след него – пътят на господин Бойко Борисов ще бъде много ясен – извън политиката“, допълни Йончева.

 

 

 

 

„Очаквам Европейската комисия да не си затваря очите за това, което се случва в България и да използва конкретни механизми за България“, коментира още евродепутатът от групата на социалистите и демократите.

 

 

 

 

Според Йончева това, което се случва в Европейския парламент, е изключително важно за България и за останалите държави-членки. „За първи път, по наша инициатива, механизмът за проверка на върховенството на закона, който вече ще обхваща всички държави-членки, ще се отнася и до състоянието в борбата с корупцията и медийната свобода“, заяви тя.

 

 

 

„Нещо повече – Европейският парламент, който трябва да одобри Многогодишната финансова рамка на ЕС, каза, че няма да приеме това финансиране, за което 27-те лидери постигнаха съгласие, ако няма конкретен механизъм, който да обвързва отпускането на средствата с върховенството на закона“, добави Йончева. В момента се обсъжда какъв да е точно този механизъм. Евродепутатът прогнозира, че „отсега нататък, когато има нарушение на закона, на медийната свобода, когато липсва разделение на властите, това ще се отразява върху финансирането, включително и за България.“

 

 

 

 

„Дълго време се смяташе, че ако български евродепутат каже истината за страната в Брюксел, това е нещо лошо, дискредитира България. А това не е така. Това е все едно на един болен човек да не му кажеш каква е диагнозата и той да не знае как да се лекува. В Европейския парламент депутатите посочват „болното място“ на тяхната държава и предлагат как да се лекува. Ако вие не кажете какъв е проблемът, ЕС никога няма да вземе каквито и да е мерки“, заяви Йончева.

Тя припомни, че преди година в Европейския парламент непрекъснато се говореше за тежките нарушения на демокрацията в Унгария и в Полша. България не присъстваше. „След първите ми изказвания в Комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и в пленарната зала, че в България има авторитарна държава и няма разделение на властите, че в България се управлява по един деспотичен начин, колегите бяха изненадани. Те не бяха свикнали да чуват подобна риторика за България. Но с месеците, след натрупването на изказванията в комисиите, информациите до всеки депутат, работата ми постепенно даде резултат. Това управление на Борисов вече е пътник. Надявам се в бъдеще да няма други „борисовци“, защото не сме застраховани от това“, каза тя.

 

 

 

 

Елена Йончева е убедена, че оттук нататък за Бойко Борисов предстоят тежки, трудни времена и той ще си отиде. „Господин Борисов го е страх“, заяви евродепутатът. По думите ѝ „само един страхлив мъж може да се скрие от изслушването за България в мониторинговата група за демокрацията, като изпрати четири жени. На 28 август, вместо министър-председателя, в дискусиите при закрити врата от името на българските институции говориха вицепремиерът Екатерина Захариева, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова (вече министър), зам.-главният прокурор Красимира Филипова и председателят на комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева.

 

 

 

 

„Очевидно господин Борисов очакваше, че изпращайки жени ще има по-меко отношение към всичко това, което ще кажат евродепутатите за България. Това е грешна политика – да се подценява опитът на членовете на тази важна комисия, които са юристи с голяма практика“, каза Йончева. Според нея българските представители не са отговорили компетентно на нито един въпрос и затова сега членовете на групата подготвят писмени въпроси.

 

 

 

 

Някои от твърденията на участниците са били абсурдни, смята евродепутатката. Вицепремиерът Захариева е била попитана за 111-то място, на което се намира България по свобода на медиите. „Госпожа Захариева е отговорила, че всъщност това място на България се дължи на убийството на журналистката Виктория Маринова през 2018 г.“, разказа Елена Йончева. Според нея това показва, че „българските политици се опитват да скрият какво е състоянието на медийната свобода в България“ и подценяват информираността на европейските депутати.

 

 

7/8

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024