Политика

Караянчева се разрева на връх Каймакчалан за загиналите български воини (ВИДЕО)

Караянчева се разрева на връх Каймакчалан за загиналите български воини (ВИДЕО)

 

f0bd9f93c2a1295a807000a84e48ad6b

 

 

Председателят на Народното събрание Народното събрание демонстрира завидни актьорски умения с драматична реч по време на църковно-военен ритуал на Каймакчалан.

 

 

 

Караянчева участва на 9 септември 2020 г. във военно-църковния ритуал на емблематичния исторически връх Каймакчалан, където беше почетена паметта на загиналите български воини през Първата световна война при драматичните сражения през 1916 г., съобщава БНТ.

 

Събитието се провежда за пети пореден път.

 

 

 

Със сълзи на очи и треперещ глас Караянчева припомни събитията от 1916 година, познати като Битката при Каймакчалан. Своя рецитал председателката на парламента посвещава и на Красимир Узунов.

 

Върху картите от края на 19-ти и началото на 20-ти век първенецът на Нидже планина е висок 2525 – 2532 м., а в съвременните карти е само 2521 м., подчерта Цвета Караянчева и допълни, че разликата се дължи на продължителния обстрел на сръбската и френската артилерия с оръдейни гранати.

 

 

„Дълбок поклон пред паметта и святата история на България, история, обречена да се твори на върхове“, каза председателят на парламента.

 

 

 

„Днес трябва да сме обединени, а не разединени. В името на свободата, единението и независимостта на България наш дълг е да се прекланяме и помним героите, които пренебрегнаха синовния, бащиния и съпружеския си дълг“, заяви председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов.

 

 

 

На историческия връх на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева беше връчен юбилеен медал „100 години Първа световна война“ от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

 

 

Отслужена беше заупокойна панахида за загиналите от Ставрофорен свещеноиконом Добромир Кирилов Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“.

 

 

 

Вижте трогателното видео тук:

 

Лупа БГ, БНТ

 

 

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024