ОБЩЕСТВО

Образованието у нас е пред катастрофа – родители и директори притеснени от бум на COVID-19

Образованието у нас е пред катастрофа – родители и директори притеснени от бум на COVID-19

 

75a36a87e6634961a96a8cacf0a319fd

 

Родители и директори притеснени от бум на COVID-19

Няма общи правила нито критерии кога се минава към дистанционно обучение

В Габрово 16 заразени даскали затвориха школо

 

 

 

 

Образованието е пред катастрофа, това предупредиха в редакцията на вестник “Труд” притеснени родители. Те обясниха, че при дистанционно обучение децата почти не учат. Оплакаха се и че няма никаква гаранция, че след едно карантиниране на клас, не следва друго. Припомниха, че заради онлайн учене тази година голяма част от учебното съдържание е останало невзето.

 

 

 

Учители и директори на училища в страната прогнозираха, че до месец очакват много училища да преминат към обучение в електронна среда заради коронавируса. Само преди дни образователният министър Красимир Вълчев предупреди, че още по-трудно ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси. “Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

 

 

 

 

В Бургас родители и лекари коментират, че най-късно в началото на ноември учениците ще бъдат принудени да се обучават у дома. В Благоевград от училищния инспекторат съобщиха за “Труд”, че при достигане на десетпроцентов праг на заразени в едно учебно заведение, то ще бъде затваряно. Няма единни указания и критерии при какъв процент карантинирани ученици, или заразени учители се преминава към онлайн обучение. Дадена е свобода на директорите да решават.

 

 

 

 

Първо училище в страната от днес е на дистанционно обучение. Затвориха го 16 учители, пипнали COVID-19. В общинското средно училище “Райчо Каролев” в Габрово се обучават през платформата Microsoft teams учениците от четвърти до дванайсети клас. Децата от първи до трети клас ще учат присъствено при строги мерки за предпазване от COVID -19.

 

 

Преустановен е и транспортът за пътуващите деца от началната степен, тъй като училището е средищно. Предстои тестване на шофьорите и на непедагогическия персонал на училището.

 

 

 

Няма яснота при какъв процент заразени и отсъстващи ще се преминава към онлайн обучение, казаха от управлението на образованието и училища в Търговище. Те също са задавали многократно въпроса, но засега се знаело, че решението е в компетенциите на здравните инспекции по места. Те щели да преценяват според конкретната ситуация по училища, общини и на база национални данни.

 

 

 

 

Три паралелки в старозагорската езикова гимназия Ромен Ролан са под карантина, по една карантинирана има в Средно училище “Иван Вазов” и в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия “Лубор Байер”. Две паралелки са под карантина в Професията гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък.

 

 

 

В Шумен между учители се говори “Само да дойде октомври и ще видите какво ще стане”. Не се споменава конкретна дата.

До момента в Шумен само една паралелка от четвъртокласници е поставена под карантина заради болна учителка.

 

 

Красимир Вълчев, министър на образованието:

Чакат се прагови стойности от здравното министерство

Даниела Фархи

ТРУД, Варна

Няма план за цялостно преминаване на училищата у нас към обучение в електронна среда. Това заяви във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. “Родителите могат да са спокойни, категорично не предвиждаме цялостно преминаване на системата към електронна среда. Това, което се случва, е превключване за отделни паралелки. Надявам се, да няма за цели училища, цели общини и цели области. Към момента имаме 4 на 1000 карантинирани паралелки. Ако се запазят тези среднодневни стойности, очакваме с натрупване процентът да се покачи максимум до 1%”, обясни Вълчев. Той отчете, че към заразените с коронавирус 68 преподаватели се добавят и новите 16 случая от Габрово. Предстои институциите да направят проучване какво е довело до бума, за да се отстранят причините.

 

 

 

 

Вълчев добави, че предстои здравното министерство да определи прагови стойности, при които ще се дават предписания за дистанционно обучение. Те ще са идентични като при сезонните грипни вируси. Тази година обаче грипни ваканции няма да има, а при много болни в даден клас, обучението ще минава в електрона среда. Може да има и затваряне на цели училища като превантивна мярка при голям брой заболели, но решението ще се взема на ниво общини и области, а не за цялата образователна система, тъй като целта ни е да има максимум присъствено обучение, увери Вълчев.

 

 

 

 

В Благоевград

При 10% болни децата минават на онлайн обучение

Светлана Василева,

ТРУД, Благоевград

По разписаните от здравното министерство правила за онлайн обучение се преминава при достигане на десетпроцентов праг на заразени в едно учебно заведение. Това казаха от Регионалният инспекторат по образование в Благоевград. Засега обаче няма такива данни за заболяваемост в региона.

 

 

 

 

В момента около 300 ученика са преминали към дистанционно обучение заради заразени с коронавирус. 12 паралелки са карантирани, което е 1% от всички ученици в областта. Заразяването не е станало в училищата, а се е случило преди 15 септември.

 

 

 

Заразени с COVID-19 са ученици и учители от три благоевградски гимназии и средното училище в Кресна. Далите положителни проби ученици са пренесли заразата от семействата си, в които има болни от Ковид-19. Шестима са учителите с коронавирус, като две трети от тях са от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

 

 

 

В момента водещи в определянето кой да се карантинира са РЗИ. Ако един има болен, изолира се целия клас, тъй като според инструкциите на здравното министерство са стояли повече от 15 минути заедно в общо помещение.

 

Труд

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024