ОБЩЕСТВО

От днес: Всяка сряда протест и пред Съдебната палата, докато Гешев не подаде оставка

От днес: Всяка сряда протест и пред Съдебната палата, докато Гешев не подаде оставка

big_000662

 

 

 

В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България

 

 

 

 

Започваме протести всяка сряда вечер пред Съдебната палата с настояване за оставките на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет, както и за начало на истинска съдебна реформа. Това обявиха днес от Инициатива „Правосъдие за всеки“ на първия си протест под надслов „Правосъдие без каскет“. 

 

 

 

 

Време беше да си припомним как започна всичко, коя оставка искаме от по-рано. Искаме оставката на Гешев. Не знам колко от вас гледахте това тъжно единомислие, провокирано от страх – по време на националното съвещание на прокурорите. Ние искаме, когато говорим за прокуратурата, да има най-сетне онези механизми, които да гарантират справедливост и правосъдие за всеки. Трябва ни разчистване, това ще започне с премахване на главния прокурор, но после реформата трябва да продължи, защото пак ще се появи някой Гешев, заяви Емил Георгиев.

 

 

 

 

Протестите започнаха против избора на главния прокурор. После те отприщиха цялото национално недоволство, което виждаме днес. Протестите трябва да приключат тук. С такава прокуратура всяко правителство ще има комфорт, а това е недопустимо. Наш дълг е да лишим всяко правителство от такъв удобен главен прокурор. Спорът дали правото или държавата са първи има един отговор – гражданите са първи. Да не позволяваме фокусът ни да се разконцентрира- оставка на Борисов и Гешев, заяви пред множеството Минчо Спасов.

 

 

 

 

Борисов свърши, той ще си отиде така или иначе, но ще остане Пеевски, ще остане Гешев, ще останат много други Гешевци. Няма нито едно важно кариерно решение в прокуратурата, което да не се съгласува в „Джуджетата“. Това е истината. Ние сезирахме всеки български прокурор да разследва Гешев: за това, че изнася СРС-та. Пълно мълчание! – каза Христо Иванов.

Той призова прокурорите да не гласуват за нов член на ВСС: „Това е поредното севернокорейско зрелище! Не участвайте в този позор!“ 

 

 

 

 

 

Те допълват, че ДПС продължава да кадрува в съдебната система, а „политиците в парламента отказват дори да обсъждат ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на инструмента, който не подлежи на никакъв контрол“.

 

 

19-20 часа:  Събралите се пред Съдебната палата по-късно ще се присъединят към традиционния протест на площад „Независимост“.

 

 

 

 

Във вчерашния ден протестиращите организираха Трето Велико народно въстание, по време на което се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти пред старата сграда на Народното събрание. Повод за напрежението се оказа желанието на множеството да пробие полицейския кордон и да достигне паметника на Незнайния воин, където да отдаде почит в Деня на Независимост. Преди това служителите на реда бяха обстрелвани с бомбички и бутилки. Шефът на СДВР обяви протеста за незаконен, но призова полицаи и граждани да запазят самообладание и да не допускат ескалация на напрежението.

 

 

 

 

От МВР съобщиха, че един полицай е ранен в главата, след като е ударен от хвърлен камък, а други двама униформени са били с по-леки наранявания. От вътрешното министерство посочиха, че спрямо служителите на реда е проявена и вербална агресия, протестиращи са крещяли в лицата им през мегафони. Провокатори, свързани с ултраси на футболни клубове, са замеряли полицаите с камъни, бомбички и бутилки.

 

 

 

 

 

Членове на „МлаДа България“ поставиха на фасадата на Съдебна палата стикери с 6 от въпросите, зададени от депутати в Европейския парламент, след изслушването в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕП.

 

 

Оф нюз, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024