Политика

Световните медии тръбят: Кризата в България се задълбочава! (ВИДЕО)

Световните медии тръбят: Кризата в България се задълбочава! (ВИДЕО)

big_118762857_3739915599386384_4015177789145548731_o

 

 

България влезе във фокуса на големите медии по света с протестите срещу кабинета на Бойко Борисов. „Протестиращи бяха изправени пред сблъсъци с полицията в безредици пред парламента в София в най-голямата демонстрация от два месеца на антиправителствени демонстрации”. Това съобщава „Гардиан“ в свой обзор на събитията в България в сряда вечер, публикувайки видео, заснето от репортер на медията.

 

 

Тя съобщава за арести на повече от 60 протестиращи, хвърляне на бутилки, яйца и бомбички по полицейския кордон пред сградата на парламента, пише БГНЕС.

 

 

„Премиерът Бойко Борисов е изправен пред обвинения в корупция на фона на демонстрациите, които настояват за разпускането на правителството“, пише „Гардиан“.

 

 

От мястото на събитието пред журналист от медията протестиращи споделят: „Искрено и силно се надявам промените да се случат мирно и без насилие. Но както виждаме и в други страни, промените са трудни. Зависи от премиера дали ще бъдат мирни или не. Всичко лежи на неговата отговорност“.

 

 

 

Публикацията завършва с думи на президента Румен Радев: “Българите показаха ясно своята воля и искат оставки. Българите искат оставките на правителството и главния прокурор, честни избори и ново доверие. Искат да имат правото да живеят в нормална страна“.

 

 

Радио Свободна Европа от своя страна публикува снимка от снощния протест и информира: „Многоседмичната политическа криза в България се задълбочи на 3 септември, когато управляващата консервативна партия ГЕРБ отхвърли призивите за оставка след ескалиралия антиправителствен протест предната вечер“.

 

 

 

Според медията, протестиращите са били още по-ядосани и мотивирани. Тя цитира един от лидерите на „Зелено движение“, Борислав Сандов, който казва: “Целта на Борисов, Гешев и тези, които са изпратили силите за сигурност, е да насадят страх, но те няма да успеят. Не и този път”.

 

 

Няколко журналисти също бяха ранени от полицията, съобщава РСЕ. Насилието беше осъдено от медиите и световни неправителствени организации.

 

 

Текстът завършва с последно проучване на общественото мнение, според което над 60% от българите подкрепят исканията Борисов и Гешев да подадат оставки и да бъдат свикани незабавни парламентарни избори.

 

 

 

„Протестите ескалират, а управляващата партия ги предизвиква още повече“, съобщава и „Евроактив“, заедно с информация за над 200 ранени и 126 ареста.

 

 

 

„Няколко журналисти също бяха ранени от полицията, включително от чужди медии, което предизвика искания от правозащитна група властите да разследват съобщенията за прекомерна употреба на сила от полицията“, се казва в текста.

Медията цитира комисаря по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович.

 

 

 

„Насилието срещу журналисти, особено от страна на държавни агенти, противоречи на задължението на държавите да поддържат свобода на словото и да защитават безопасността на журналистите“.

 

 

 

В отворено писмо до Борисов и Гешев неправителствената организация по правата на човека към Българския хелзинкски комитет заяви, че е получила множество твърдения за „масово непропорционално използване на сила срещу протестиращи“, „произволни арести“ и „откази за предоставяне на поискана медицинска помощ“, пише още „Евроактив“.

Последните събития на протестите в България влязоха във фокуса и на немската преса.

 

 

 

„Интелинюз“ писа късно снощи за хиляди пред парламента на България за 57-и път, за да поискат оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев, но, че за разлика от предишната вечер протестът е останал спокоен.

 

 

Медията цитира думите на президента Румен Радев: „Властите ръководиха провокациите, предизвикали масовото и непропорционално полицейско насилие срещу протестиращи и журналисти. Жертвите са десетки – както сред гражданите, така и сред органите на реда“.

„Интелинюз“ съобщава също, че Българският хелзинкски комитет е поискал независимо разследване на действията на полицията на протеста на 2 септември.

 

„Зюдойче Цайтунг“ подчерта: „Досега протестите бяха мирни, но вече има множество ранени“.

 

 

 

“Велико народно въстание” бе организирано в България за оставка на правителството и срещу планирано изменение на Конституцията – което все повече се засенчва от насилие“, твърди медията.

 

 

 

Публикацията отбелязва, че критиците обвиняват премиера, че умишлено отлага оставката си, подкопава разделението на властите и е отслабил независимостта на съдебната власт, като е дал повече правомощия на главния прокурор.

 

 

 

„Премиерът Борисов, обвинен, че е поддръжник на българската мафия, не се появи в парламента по време на жестоката ескалация на протеста в сряда“, завършва „Зюдойче Цайтунг“.

 

 

“Десетки ранени при безредици в България“, пише и „Ди Велт“.

Според статията, протестите са подхранвани от правителствените планове за изменение на конституцията. В сряда партията ГЕРБ на Борисов получи необходимите 120 гласа в парламента, за да придвижи предложението крачка напред, се казва в текста. „Наблюдателите обаче се съмняват, че правителството ще получи необходимите 160 гласа, за да премине към следващия етап от процеса“, твърди немското издание.

 

 

 

Според него, реформата също има за цел да ограничи правата на президента – яростен критик на правителството на Борисов, обвиняващ го във “връзки с олигарси” и подкрепящ исканията на протестиращите.

 

 

 

„България се смята за страната на ЕС, в която корупцията е най-широко разпространена. Страната е сравнително бедна. Шепа олигарси контролират големи части от икономиката“, завършва „Ди Велт“.

 

 

 

За сблъсъците пред парламента, арестите и арестуваните в България, пише и „Ди Цайт“, цитирайки думите на Румен Радев, че „доверието е изгубено“ и съобщавайки, че протестите са възникнали след „набезите на прокуратурата“.

 

 

 

ЛупаБГ

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024